dilluns, 28 de novembre del 2022

Nyoquis de bleda amb flors de sàlvia

    

I és que les bledes (Beta Vulgaris) no tenen massa bon renom, però a casa sí que triomfen: en conreem de tots tipus. Que si de colors, de verdes, de grogues, de penca ampla, de penca estreta i les que desconec. Acostumem a tenir-ne a l'hort i en mengem amb patates com a verdura principal molts dies. Entre els nens no és massa estimada, però podem fer alguna cosa diferent per disfressar-les i fer que passin desapercebudes fent uns nyoquis com si és tractés d'un plat de pasta. A més a més, podem arrebossar les penques i seran un aperitiu salat i cruixent.

Per arrebossar-les les tallem a mida de bastonets i les posem al vapor fins que veiem que s'han cuit. Les traiem de la vaporera i les posem entre dos fulls de paper de cuina, premem fort perquè perdin l'aigua, les passem per ou batut i per un pa ratllat de gra gros. Fregim en oli d'oliva verge extra i salem. No sabran que són les penques de bledes. 

A l'hora de servir els nyoquis he posat per sobre unes flors de sàlvia, també de l'hort, que han perfumat i especiat el plat. En tinc de dos tipus, de sàlvia, la Salvia officinalis, que ja heu vist florida en altres plats, i la Salvia microphylla, que està molt florida i sembla que ara amb el fred perdrà les flors que té. Ambdues viuen al parterre de les aromàtiques, una al costat de l'altre. Cal dir que les seves propietats són beneficioses per a la nostra salut. Entre moltes, són digestives, antibiòtiques, antisèptiques, antiinflamatòria i algunes més. Resulta un luxe que a part de l'ornament de l'hort, es puguin incloure en algun plat a cuinar. Així que entre les bledes i la sàlvia, fem un petit tomb per l'hort.

Ingredients per a quatre racions, o per a dues si hi ha molta gana:
 - 400 g de patates bullides i pelades
 - 75 g de bledes, sense les penques
 - 2 alls pelats, aixafats i esmicolats
 - 100 g de farina
 - un rovell d'ou
 - farina per empolvorar
 - oli d'oliva verge extra
 - sal i pebre
 - fulles de sàlvia 
 
En una paella amb oli hi posem els alls i quan agafin color, sobretot sense que es cremin sinó amarguegen, hi afegim les fulles de bledes tallades finament. Les saltem fins a veure-res ben oliades i reservem.
En un bol gros hi posem les patates, les bledes, el rovell d'ou i ho aixafem tot ben barrejat. Anirem afegint la farina de mica en mica per obtenir una pasta que no s'enganxi massa. Si veiem que hem de posar més farina, ho fem. Salpebrem. Ens oliem el palmell de la mà i fem petites boles. Seguidament, premem al mig de la bola amb el dit i ajuntem els costats per donar-li forma de nyoqui. Els posarem en una safata amb farina i els farem rodolar, perquè quedin enfarinats. 
Posem aigua amb sal a bullir en una olla i bullim els nyoquis de 10 en 10. Es posen a l'olla i quan floten els traiem amb l'escumadora. Anem reservant al bol untat amb oli, on els servirem. Quan els hàgim bullit tots, els podem servir amb pesto o amb salsa de tomàquet i formatge parmesà ratllat per sobre. Jo ho he fet amb la salsa de tomàquet de la meva, de la que faig quan tinc tants tomàquets de l'hort, i unes flors de sàlvia acabades de tallar.
Servim i a gaudir. 

Desig de la setmana, (aquesta setmana no hi ha recomanació). Desitjant comprar-me el llibre que acaba de publicar l'Editorial Finestres sobre la ballarina Joséphine Baker, una dona que va patir triple opressió: per dona, pobra i racialitzada. Un llibre de José-Louis Bocquet i Catel Muller. Al post de l'any passat, quan vaig posar la pasta fresca amb salsa tofonada i vaig parlar sobre la visita al Centre Pompidou de París, just quan li acabaven de retre un homenatge i hi havia obres sobre ella en un racó. Em vaig quedar amb ganes de saber més sobre aquesta dona feminista i militant antiracista. Amb aquest llibre desitjo tenir l'oportunitat. Llegiu, que llegir ens fa lliures. 


Cosa sarà, Lucio Dalla & Francesco de Gregori
         ... Cosa sarà?
                 Che fa crescere gli alberi, la felicità
                      Che fa morire a vent'anni
                            Anche se vivi fino a cento
                                  Cosa sarà?


2 comentaris: