dimarts, 19 de desembre del 2023

Els 'corassons' de la Gessa



Ve Nadal i no podia deixar de compartir els corassons anuals. Enguany són de la Gessamí Caramés, del seu llibre Meleta de Romer, Les postres de la Gessa. Com ja sabeu, al blog s'han tornat tradició i m'agrada preparar-los de manera diferent i els tenim des de fa uns anys.

Encara que estigui immersa en altres projectes i no tinc massa temps, no volia deixar de publicar-los. Al blog trobareu els posts d'altres anys: Ensaginades, corassons, coraçons, coc de sagí, mantecats, mantegades... (2018), Els corassons d'ametla de la iaia Tomasa de la Mercè (2019), Cocs de sagí (2020), Ensaginades senzilles, anem al Priorat (2021) i el Corassons 'caleros' del 2022. Totes les receptes tenen alguna cosa en comú, però he descobert que encara que diferents queden molt bones totes. 

Aquests, els de la Gessa, ben exquisits. Aquí teniu tal com els he fet, encara que he canviat algun ingredient, com per exemple el sucre. Jo l'he posat morè. Va, prepareu-los. Us agradaran.

Necessitareu per a trenta corassons (segons la mida que talleu),
 - farina d'ametlla 75 g
 - farina fluixa 340 g
 - llard de porc 65 g
 - 130 g d'oli de gira-sol
 - 50 g d'ou sencer
 - 1 rovell d'ou 15 g
 - 200 g de sucre morè
 - 1 cullerada d'aromes de vainilla
 - la ratlladura d'una llimona
 - ou batut per pintar
 - sucre per empolvorar

Manera de fer,
Caldrà que escalfem el llard fins que es fongui i que no estigui massa calent. El barrejarem amb l'oli, el rovell i l'ou (prèviament batuts), el sucre i les aromes.
A part mesclarem les dues farines i les incorporarem als líquids. Treballem amb les mans fins a obtenir una massa homogènia que aplanarem i deixarem amb un centímetre de gruix. La Gessamí ho fa diferent, que si teniu el llibre, ho podeu preparar igual que ella. Tallem amb talladors de diferents formes i les posem sobre una safata que portarem al frigorífic, com a mínim, una hora. 
Engeguem el forn a 180℃.
Posem els corassons en una safata de forn folrada amb paper sulfurat, les pintem amb ou batut i espolsem sucre per sobre. Enfornem uns 15' (dependrà del forn de cadascú) o fins que estiguin ben daurats, que encara que estiguin una mica tous ja agafaran una textura més cruixent. Els podeu guardar en una caixeta metàl·lica i aguantaran unes tres setmanes, cosa que a casa no han passat d'una...
Les receptes que he fet d'aquest llibre han sortit molt bé totes, per si voleu que el Tió sigui generós...

Be my love, Daniele di Bonaventura& Frank Marocco

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada