Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 11 de novembre del 2024

Cóc de maçana


Desconec si a vosaltres us passa el mateix que a mi em sol ocórrer: o em salto un pas de la recepta que vull preparar, o poso un ingredient que no toca o m'equivoco en les quantitats. I acostumo a centrar l'atenció en tots els punts, però de vegades me'n passa alguna com és el cas d'avui. Sort he tingut que el resultat de l'errada ha sortit bé i el cóc ja ha volat.

Potser el nom correcte hauria de ser 'cóc humit de maçana' -avui mantindré els diacrítics-, i crec que hauria d'haver quedat com una coca. La recepta està treta del llibre Els cócs a la Terra Alta de la Loreto Meix i Boira, editat per Cossetània Edicions. D'ell n'he fet uns quants i fa uns dies, ara que tinc pomes d'enguany, vaig anar directe al cóc de maçana, una recepta del poble de Bot. En ella posa farina la que admeti i l'error és que vaig començar amb la idea prefixada d'un quart de quilo i no vaig reduir la resta d'ingredients. Ja se'm va fer estrany perquè li vaig trucar, a la Loreto, i em va explicar que queda molt bé tallar la massa en quadres abans d'enfornar i la meva era totalment líquida. Reia sola mirant-me el bol i el motlle que havia d'emprar. Vaig seguir perquè no podia llençar res del que havia fet. Així que endavant! El tenia al forn i l'anava mirant per veure com quedava. La primera sorpresa va ser que el cóc de seguida es va separar de les parets del motlle. No anava malament. I va quallar ràpidament. 

De cócs de poma n'he menjat de tots tipus i també n'he fet molts, però aquest ha quedat molt diferent i molt bo. El consell de la Loreto va ser que la farina havia de ser bona i segons com sigui el resultat no sempre és el mateix. I jo la vaig a comprar directament a fàbrica, encara tinc pendent de fer un post per dir on. Passaré la recepta tal com l'he fet jo, i la tornaré a compartir quan l'aconsegueixi tal com està al llibre. Apa, cap a la cuina que hi tinc bona música i el forn m'espera. 

Ingredients,
 - dues pomes golden de Poma Muntanyes de Prades
 - 25 g de llevat fresc
 - 1 tassa d'aigua, 100 ml
 - 1 tassa d'oli d'oliva, 100 ml
 - 1 tassa d'anís sec, 100 ml
 - 1/4 de litre de llet
 - 3 ous
 - 1/4 de quilo de farina
 - sucre
 - anís
 - mantega per al motlle

Elaboració,
Desfem el llevat a la tassa d'aigua calenta i el posem en un bol. Anem afegint-hi la farina fins que quedi com un panet. Ho tapem amb un drap i deixem reposar 30 minuts. En un altre bol hi posem la llet tèbia, l'oli, l'anís i els ous. Ho remenem bé i ho barregem amb la massa que havíem fet amb la farina. Com que em costava integrar els ingredients i tenia molts grumolls, vaig agafar el túrmix i el vaig passar. Errada. Vaig convertir la massa sòlida en líquida, tot per no tenir paciència d'anar pastant. Deixem reposar una hora. 
Untem una llauna de forn, escampem la pasta i posem la maçana tallada ben prima i sense pelar per sobre i hi tirem sucre al gust. Posem la coca al forn preescalfat a 180℃ i quan la pasta sigui gairebé cuita, la traiem del forn i hi tirem un rajolí d'anís per sobre. La tornem al forn perquè s'acabi de coure. 

La comparteixo amb la promesa que la tornaré a fer correctament com la Loreto, però la veritat és que aquest cóc ha quedat boníssim. Només cal que mireu la textura. 

El vaig fer ahir i va ser un bon berenar per a una tarda de diumenge ben tranquil·la.

Dreaming a dream, Ray Noble & His Orchestra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada