... Llavores, el codony, que és féu vell en la branca,
dins el calaix perfuma la nostra roba blanca,
i si l'amorosim al caliu de la llar
i l'acostem als llavis sorruts, és dolç, encar...
Aquest poema sempre em recorda el títol que vaig triar per al llibre de receptes. Ja vaig explicar que les àvies perfumaven els armaris amb els codonys fins que es pansien del tot. La raó és que aquest fruit, encara que en Carner digui que és un fruit boterut, malgrat tot és molt fotogènic. I quan arriba la temporada m'agrada tenir-ne i preparar quelcom amb ells. Aquí al blog podeu triar entre la tatin o la coca, ambdues queden molt bones. I ara afegirem el codonyat d'avui que queda molt bo.
Alguns anys he anat a buscar-los a la Maria Rosa, la mare de l'Albert Boronat. Però enguany quan li vaig trucar per passar a collir-ne em va dir que just el dia abans l'Albert se'ls havia endut tots. Per si no sabeu qui és us en faig cinc cèntims: l'Albert fins fa poc temps tenia el restaurant L'Ambassade de Llívia, de qui ja us en vaig parlar al post de l'any 2019 i també al del mes de gener de 2012. Doncs això, que ara han començat un nou projecte també a Llívia, però al centre comercial del poble. Tenen al voltant la Pastisseria Gil, la Carnisseria Pons i altres comerços. Serà una botiga que portarà el nom de COLMADO, amb menjar per emportar amb una proposta democràtica: hi haurà plats tradicionals com ara fricandó, ensaladilla russa, croquetes, rostits i postres. Hi haurà també elaboracions de xarcuteria francesa (d'això en sap un pou): paté en croûte, galantines i altres exquisideses. Han construït un bon obrador, ja que serà tot artesà, una cuina molt bonica -l'he vist al seu Instagram- i alhora faran càterings i esdeveniments. I com diu l'Albert una proposta 'democràtica' en tots els sentits, tant en el preu com en la culinària. Un ocellet també em va dir que faria tallers, però ho he de preguntar. Ja tinc ganes d'anar-hi. Per cert, un record per en Ramon, el seu pare, qui em va regalar els codonys de la tapa del meu llibre.
Ara anem per feina. Us porto una manera de fer codonyat molt bona, no tan pastós com normalment queda.
Ingredients per a un motlle de 20 x 30 cm,
- 1 kg de codonys amb pell
- 1 llimona, el suc i la pell
- 1 beina de vainilla
- 2 claus d'olor
- 1 estrella d'anís
- 1 kg de sucre morè
- 1 full de paper de forn
- film transparent
Elaboració,
Un cop rentats els codonys els partim en quatre parts verticalment i mantenim la pell i les llavors.
Els posem al foc en una cassola amb la vainilla, els claus d'olor, l'anís i el suc de la llimona. Cobrim just amb aigua. Quan comenci a bullir deixem el foc que mantingui un bull suau i comptem uns 35 minuts. Passat el temps els escorrem, els pelem i traiem la part dura del centre amb les llavors. També hem de treure les espècies. Pesem la carn dels codonys i la posem al robot de cuina. A mi m'ha donat 725 g. Triturem, juntament amb la pell de la llimona, uns 10 segons al robot de cuina a velocitat màxima. Ara ja podem afegir la mateixa quantitat de sucre. En el meu cas 725 g de sucre morè. Afegim també les llavors de la beina de vainilla i comencem a coure durant una hora aproximadament a velocitat 2 i temperatura màxima. Tapem el got, perquè el codonyat començarà a bullir i esquitxar. Anem amb compte, crema. Aquest pas de coure'l també el podem fer en una cassola.
Passat el temps, quan la pasta s'hagi cuit la posarem al motlle que haurem folrat amb el paper de forn. La deixarem assecar durant 3 o 4 dies dins el forn apagat. També la podem assecar posant el forn a 100℃ i deixant unes quatre hores o fins a veure'l fort. Quan estigui llest el cobrim amb film transparent i ja el podem deixar al frigorífic per consumir. El podem tallar a rombes i posar-lo en tàpers per congelar i en tindrem per més temps. Resulta ideal per acompanyar amb el formatge que més ens agradi. Pot ser com a aperitiu o unes postres (amb galetes).
Smile, Eric Clapton
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada