Fa un parell de mesos vàrem sembrar 'veces' (Vicia sativa) a l'hort. La veça és una planta enfiladissa que fa de coberta vegetal i que serveix com adob verd. Si normalment surten ortigues, és més normal a la primavera, ara amb la pluja el seu verd ens ha envaït juntament amb les veces que han millorat el terreny.
Tot l'hort ha recuperat la verdor que no tenia en temps. I he aprofitat per fer pasta fresca amb les ortigues i per acompanyar-la un pesto amb els primers espinacs de la temporada. Al blog tinc la crema de carabassa i ortigues, una quiche amb bledes i ortigues i una altra també amb ortigues i camembert. Com podeu veure les ortigues a casa s'aprofiten. Doncs avui combino espinacs al pesto i ortigues a la pasta. Un post verd com el meu hort. Som-hi.
Ingredients per a tres racions,
per la pasta, en sortiran 400 g
- 250 g de farina fluixa
- 2 ous
- 30 g d'ortigues bullides, ben escorregudes i tallades
- 1 cullerada sopera d'aigua
per al pesto,
- 70 g de fulles tendres d'espinacs, rentades, i assecades en centrifugadora
- 65 g d'oli d'oliva verge extra
- 10 g de fulles d'alfàbrega
- 15 g de pinyons
- 30 g de formatge parmigiano reggiano ratllat
- 15 g de formatge pecorino + per empolvorar la pasta
- 1 all
- unes fulles de julivert picat
- sal, pebre
Per fer la pasta bullim les ortigues uns cinc minuts, comptats a partir que comenci el bull. Seguidament, les espremem amb les mans (ara ja són inofensives, perquè s'han d'agafar amb guants) i traiem tota l'aigua. Barregem amb els ous batuts i ho afegim a la farina i l'aigua. Com que treballo la massa amb el robot KitchenAid, faig dos minuts a velocitat 1 amb la pala plana i després dos minuts més amb el ganxo. La poso sobre la taula lleugerament enfarinada i la treballo manualment un parell de minuts més.
Un cop a taula i que la tinguem pastada, la posem en forma de bola en un bol i tapem. Deixem reposar uns 30 minuts.
En acabat fem un rul·lo i el dividim en quatre parts. Aplanarem cada part amb el corró i el passarem per la màquina de fer pasta a nivell 1 tres vegades. Després a nivell 2 tres cops més. I ara ja podem passar-la per fer les tallarines amb el nivell 2. Si la pasteu a mà, l'aplaneu tant com pugueu i la talleu a tires. Enfarinem una mica i deixem reposar fins al moment de bullir-la, en aigua amb sal i uns sis minuts. Vegeu les fotos que he posat a Instagram.
Per fer el pesto posarem els espinacs, l'all, l'alfàbrega, els pinyons i l'oli en un got de batedora i processem fins que sigui una pasta. Salpebrem i afegim els formatges.
Quan hàgim bullit la pasta, l'escorrem (tot guardant un got de l'aigua de bullir-la) i la barregem amb el pesto. Si ha quedat molt espès, afegim una mica d'aigua de la pasta.
Servim amb pecorino ratllat, o si preferiu, parmesà.
I com tots els colors del post, els verds que la natura ens regala i canvien segons la llum.
Verde, Sílvia Pérez Cruz
...Guapa tiene que ser,
la que de verde, verde, verde se puede poner...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada