Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

divendres, 15 de novembre del 2024

Tallarines d'ortiga amb pesto d'espinacs



Fa un parell de mesos vàrem sembrar 'veces' (Vicia sativa) a l'hort. La veça és una planta enfiladissa que fa de coberta vegetal i que serveix com adob verd. Si normalment surten ortigues, és més normal a la primavera, ara amb la pluja el seu verd ens ha envaït juntament amb les veces que han millorat el terreny.

Tot l'hort ha recuperat la verdor que no tenia en temps. I he aprofitat per fer pasta fresca amb les ortigues i per acompanyar-la un pesto amb els primers espinacs de la temporada. Al blog tinc la crema de carabassa i ortigues, una quiche amb bledes i ortigues i una altra també amb ortigues i camembert. Com podeu veure les ortigues a casa s'aprofiten. Doncs avui combino espinacs al pesto i ortigues a la pasta. Un post verd com el meu hort. Som-hi.

Ingredients per a tres racions, 
per la pasta, en sortiran 400 g
 - 250 g de farina fluixa
 - 2 ous
 - 30 g d'ortigues bullides, ben escorregudes i tallades
 - 1 cullerada sopera d'aigua

per al pesto,
 - 70 g de fulles tendres d'espinacs, rentades, i assecades en centrifugadora
 - 65 g d'oli d'oliva verge extra
 - 10 g de fulles d'alfàbrega
 - 15 g de pinyons
 - 30 g de formatge parmigiano reggiano ratllat
 - 15 g de formatge pecorino + per empolvorar la pasta
 - 1 all
 - unes fulles de julivert picat
 - sal, pebre 

Per fer la pasta bullim les ortigues uns cinc minuts, comptats a partir que comenci el bull. Seguidament, les espremem amb les mans (ara ja són inofensives, perquè s'han d'agafar amb guants) i traiem tota l'aigua. Barregem amb els ous batuts i ho afegim a la farina i l'aigua. Com que treballo la massa amb el robot KitchenAid, faig dos minuts a velocitat 1 amb la pala plana i després dos minuts més amb el ganxo. La poso sobre la taula lleugerament enfarinada i la treballo manualment un parell de minuts més. 
Un cop a taula i que la tinguem pastada, la posem en forma de bola en un bol i tapem. Deixem reposar uns 30 minuts.
En acabat fem un rul·lo i el dividim en quatre parts. Aplanarem cada part amb el corró i el passarem per la màquina de fer pasta a nivell 1 tres vegades. Després a nivell 2 tres cops més. I ara ja podem passar-la per fer les tallarines amb el nivell 2. Si la pasteu a mà, l'aplaneu tant com pugueu i la talleu a tires. Enfarinem una mica i deixem reposar fins al moment de bullir-la, en aigua amb sal i uns sis minuts. Vegeu les fotos que he posat a Instagram.
Per fer el pesto posarem els espinacs, l'all, l'alfàbrega, els pinyons i l'oli en un got de batedora i processem fins que sigui una pasta. Salpebrem i afegim els formatges.
Quan hàgim bullit la pasta, l'escorrem (tot guardant un got de l'aigua de bullir-la) i la barregem amb el pesto. Si ha quedat molt espès, afegim una mica d'aigua de la pasta. 
Servim amb pecorino ratllat, o si preferiu, parmesà.

I com tots els colors del post, els verds que la natura ens regala i canvien segons la llum.

Verde, Sílvia Pérez Cruz

         ...Guapa tiene que ser,
                la que de verde, verde, verde se puede poner...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada