Quan vaig visitar l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils el desembre del 2017, amb un post que és un dels que més m'agraden del blog, vaig quedar-me amb ganes de tornar-hi. Per això quan vaig veure que dins de les 'Jornades Cambrils amb gust de mar' es faria a l'escola el taller 'Sabors que uneixen tradicions' juntament amb mariners del municipi i que cuinarien receptes tradicionals no m'ho vaig pensar dues vegades. A més a més, l'activitat era oberta al públic en general.
Es tracta d'un llegat i patrimoni cultural que pretén passar a generacions futures. I així en Xavier Dalmau (àlies El Petarrits), va preparar All Cremat, en Jordi Costa i Ramon Mauri van fer el Suquet de Peix, en Francesc Fornós les Cananes amb Xocolata, en Josep Benaiges el 'Del Caldo' amb fideus rossos, En Carlos Rom les Galeres al Rom Cremat i la Dolors Sabaté el Peix Blau-Verat. Ho van preparar amb els alumnes, uns plats que van fer les delícies de tots els presents. Tot i que hi va haver algun petit canvi d'última hora. Les fotografies no van per ordre, però ja us podeu fer una idea de com va anar la cosa. Els alumnes eren tot ulls i per alguns era la primera vegada que ho veien i preparaven. Els mariners donaven tota mena d'explicacions de com ho havien de fer. La cuina brandava a tot gas i em va saber greu no poder prestar més atenció en la preparació, perquè creieu-me que valia la pena. Jo anava d'una punta a l'altre per no perdre'm cap instantània que pogués compartir posteriorment. He de dir que se m'ha fet difícil triar les que podia posar entre totes les que vaig fer i aquí en teniu una petita mostra. Ara intentaré aconseguir alguna recepta per poder-la compartir.
Cal dir que aquestes jornades es van fer per reivindicar l'essència marinera del municipi cuinant amb productes de proximitat i per donar protagonisme a tres espècies de peixos que es pesquen habitualment a la zona de Cambrils: el peix blau, la gamba blanca i la canana. Del 8 al 24 d'aquest mes els diferents restaurants cambrilencs varen oferir un menú degustació o un plat principal amb algun dels peixos protagonistes. Els àpats anaven maridats amb vins i caves de les D.O. de les comarques de Tarragona.
Amb aquest taller, organitzat entre l'Ajuntament de Cambrils i l'Escola d'Hoteleria, varen aconseguir remarcar en els productes autòctons del municipi i mostrar el seu ús a la cuina.
I des d'aquí vull agrair al director de l'escola, en Jorge Gómez, al professor de cuina, en Gerson Ribal i a la resta de l'equip que ens varen acompanyar en tot moment; a la Núria i la Judit del departament de 'Promoció econòmica' de l'Ajuntament de Cambrils per facilitar-me poder moure'm entre tots, als mariners que varen fer una molt bona feina pedagògica i sobretot, sobretot, als alumnes que hi varen posar moltes ganes d'aprendre i sempre amb un somriure amable.
Cuinar és un acte d'amor i en aquesta cuina s'hi respirava un bon futur. Un altre món és possible.
Populars i actives, Roba Estesa, Maio, Balkan Paradise Orchestra, La Tresca i la Verdesca
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada