Amb això que arxivo fotografies tot repassant viatges, fa uns dies em vaig topar amb les d'una curta escapada a Brussel·les i en veure la 'carbonada' que vaig menjar en un restaurant prop de la Gran Place, em va venir de gust preparar-ne. A casa ens agrada i acostumo a fer-ne, sobretot ara amb el fred perquè entra molt bé.
Aquest plat queda millor si es prepara d'un dia per l'altre, ja que la carn es confita i queda més tendra. Es fa amb cervesa belga negra stout (amarga), però jo he agafat una d'aquí. A l'hora de triar mostassa podeu posar la que us vingui de gust, jo n'hi he posat a l'antiga amb els granets perquè sortissin a la fotografia. I així, mentre tenia la cassola al foc, anava recordant els passejos per la ciutat, les visites als museus i el gust de la seva gastronomia. I aquí teniu la meva carbonada.
Ingredients per a tres racions generoses,
- 600 g de jarret tallat a daus
- 350 g ceba tallada en juliana
- 1 all esmicolat
- 2 cullerades soperes d'oli d'oliva verge extra
- 60 g mantega
- 4 llesquetes de pa torrat
- 1 cullerada generosa de farina
- 1 cervesa negra 33 ml
- 1 fulla de llorer
- 1 branqueta de farigola
- 1 cullerada de panela, sucre morè
- sal i pebre
- 1 cullerada de mostassa
Com la preparem,
Salpebrem la carn i la posem a enrossir a la cassola amb l'oli d'oliva i reservem. A la mateixa cassola, hi posem la mantega i saltem la ceba. Afegim l'all i remenem, deixant que es cogui un minut. Empolvorem amb la farina i remenem durant un parell de minuts. Posem la carn i hi aboquem la cervesa, afegim la fulla de llorer, la farigola, la mostassa i la panela. Salpebrem. Tapem la cassola i deixem coure un parell d'hores a foc suau, fins que la carn estigui tendra. Afegim per sobre les llesquetes de pa torrat. L'endemà, abans de servir-la, la tornem a posar a foc suau una hora més (les llesquetes de pa ajudaran que la salsa tingui més consistència quan la remenem). Si convingués, hi afegim una mica de caldo de verdures o aigua, perquè no s'aferri. Anem controlant tot remenant. A l'hora de servir podem guarnir amb julivert tallat. Tinguem preparades unes patates fregides, una amanida al gust i pa per sucar.
Brussel·les és l'univers de René Magritte, és la imaginació d'Hergé amb el seu Tintín i ve de gust passejar pels seus carrers amb Jacques Brel de fons.
La valse à mille temps, Jacques Brel
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada