Havia d'acabar l'any amb les tradicionals coquetes, corassons o galetes, com li vulgueu dir, de sagí. Enguany he tret la recepta d'un llibre que acostumo a consultar sovint i tot el que faig resulta d'allò més.
Es tracta del llibre 'Cuina Catalana per a festes i tradicions', de la Kazuko Sano i de Narcís Clotet, editat de Grata Lectura. És un calendari gastronòmic català amb un receptari tradicional. El pròleg que fa la Kazuko és molt interessant i com fa fusió amb la seva cultura japonesa i els productes d'aquí.
Anem al gra perquè es tracta de l'última recepta exprés d'enguany que resulta bona i fàcil de fer. Ara hi afegiré l'etiqueta de 'cuina per a mandrosos', ja que no dona feina i servirà per a quedar bé avui després de sopar per prendre amb una copeta del que ens vingui més de gust.
Tot i que he seguit els ingredients al peu de la lletra, he introduït algun canvi en les quantitats i he afegit farina d'ametlla tal com dona opcions la Kazuko. Així he fet aquestes coquetes de sagí i mantega.
Ingredients per a unes 16,
100 g de sucre - 1 ou - farina tamisada uns 200 g - 45 g de farina d'ametlla - 1 sobre de llevat en pols - ratlladura d'un quart de pell de llimona (la part groga) - 60 g de sagí - 40 g de mantega
Dins un bol, barregem el sucre, el sagí i la mantega. Afegim la ratlladura de la pell de llimona i l'ou. Remenem. Ara anirem afegint la farina a poc a poc fins que la massa no s'enganxi als dits. Jo he necessitat 200 g. També hi posem la farina d'ametlla. Finalment, hi posem el llevat i pastem una estona i deixem reposar cinc minuts, mentre s'escalfa el forn a 180℃. Agafem petits trossos de massa i fem les formes rodones i planes d'una galeteta i posem sobre la safata del forn. Enfornem a 170℃, fins que siguin daurades.
Algunes observacions: al llibre empren 100 g de sagí, però tal com diu la Kazuko ella les fa amb mantega perquè no li agrada massa el gust del sagí. Jo ho he barrejat. Si es volen fer el doble de galetes, només haurem de doblar la quantitat de tots els ingredients, menys del llevat en pols. I al llibre en surten més de consells. Aquestes coquetes les fan per Sant Blai i s'hi fa una creu marcada al damunt i es poden fer de diferent formes, com també es poden pintar amb ou batut i ensucrat.
I fins aquí les receptes del 2024 al blog. Ens veurem l'any vinent en uns dies.
Un millor 2025 per a tothom!
Say It Ins't So, Daryl Hall & John Oates
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada