Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 30 de desembre del 2024

Espatlla de xai al forn

       


Un cop passades les festes de Nadal tenia ganes de pujar a la muntanya. Vaig decidir d'anar a Farena, un poblet que és una entitat de població del municipi de Mont-ral, a l'Alt Camp. Està a les muntanyes de Prades en un coster a l'esquerra del riu Brugent, amb un paratge natural i amb una flora excepcional.

I tot això ho explico, tot i ser una recepta exprés i per a mandrosos i amb un resultat esplèndid, perquè portava la ràdio del cotxe posada i de sobte en Pep Nogué, a Catalunya Ràdio va explicar la que teniu aquí. Em va venir ganes de preparar-la i de baixada vaig aturar-me a Valls a comprar l'espatlla de xai que necessitava (i de pas va caure una de petita de cabrit). El xai queda tendre i molt bo. I què dir de les patates i de la ceba. 

Ingredients,
 - 1 espatlla de xai
 - oli d'oliva verge extra
 - unes branquetes de romaní
 - sal i pebre
 - patates
 - ceba

Manera de fer,
Engeguem el forn a 125 ℃. En una safata de forn o de fang posem l'espatlla salpebrada sobre un llit de patates i ceba també salpebrades, reguem, sense estalviar, amb l'oli d'oliva. Hi afegim les branquetes de romaní. Enfornem durant quatre hores. Passat el temps augmentem la temperatura a 200℃ i ho deixem coure vint minuts més. Traiem i servim. Tan senzill com això.
He de dir que els 20 minuts últims a 200℃ els he fet afegint vapor, el que dona el forn, i ha deixat la carn molt amorosa.
Al blog podeu trobar una altra manera de coure l'espatlla en set hores a foc lent, una recepta francesa. 

Ricordo d'infanzia, Gigi D'Alessio & Cesária Évora


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada