Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans il·lustradores infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 26 de maig del 2025

Amanida de carxofes amb taronja i llimona, 'salta kornea' magribí



Colors, aromes, gustos, textures. Només hi falta el sentit de l'oïda, però també hi és: els ocells que m'acompanyen mentre soc a l'hort. Ja els tenim tots. I ara caldrà tenir un quart d'hora per preparar una amanida on es concentra tota una experiència gustativa que ens farà viatjar, amb el pensament, a un altre lloc del món.  Ens transportem al Magrib, de la mà de la cuinera Mariona Quadrada i el seu llibre 'Amb gust del Magrib, Receptes del Marroc, Algèria i Tunísia'.

Les taronges ja s'acaben, després de mesos formant part dels àpats, tant en entrants com en postres. Encara en queda alguna als arbres, però ja mostren les flors i els botons que es convertiran en fruit passada la tardor. El llimoner, després de trobar el seu lloc, continua regalant-nos les seves espectaculars flors i llimones. I què dir de les carxofes que vaig comprar a Tudela? Em va sobtar que les venguessin per dotzenes, com fan amb els plàtans al Brasil. Diferents maneres de fer. 

Bé, doncs prepararem una amanida que agrada molt. 
Ingredients, 
 - carxofes
 - taronges
 - llimona
 - 50 g de sucre
 - 1 all
 - oli d'oliva verge extra
 - sal

Preparació,
Pelem la llimona i les taronges. Tallem-les a rodanxes.
Pelem les carxofes, deixant-les només els cors. Tallem-los a llesquetes fines. 
Posem oli en una paella i hi fregim l'all trinxat. 
Afegim les carxofes. Quan siguin mig toves, incorporem la llimona, les taronges i el sucre. 
Salem, donem-hi un parell de tombs fins que el sucre caramel·litzi lleugerament i deixem refredar.
De passada, l'he decorat amb el filets de llimona i taronja que vaig assecar fa unes etmanes, quan vaig preparar aquell arròs amb llet i aromes cítrics del meu hort.

Aclariment que fa la Mariona al llibre:
Aquest és un dels molts exemples de l'ús del dolç -sigui sucre o mel- en plats que, d'entrada, podríem considerar salats. 

I com sempre que segueixo una recepta de la Mariona, el resultat és excel·lent. Gràcies, Mariona.



1 comentari: