Colors, aromes, gustos, textures. Només hi falta el sentit de l'oïda, però també hi és: els ocells que m'acompanyen mentre soc a l'hort. Ja els tenim tots. I ara caldrà tenir un quart d'hora per preparar una amanida on es concentra tota una experiència gustativa que ens farà viatjar, amb el pensament, a un altre lloc del món. Ens transportem al Magrib, de la mà de la cuinera Mariona Quadrada i el seu llibre 'Amb gust del Magrib, Receptes del Marroc, Algèria i Tunísia'.
Les taronges ja s'acaben, després de mesos formant part dels àpats, tant en entrants com en postres. Encara en queda alguna als arbres, però ja mostren les flors i els botons que es convertiran en fruit passada la tardor. El llimoner, després de trobar el seu lloc, continua regalant-nos les seves espectaculars flors i llimones. I què dir de les carxofes que vaig comprar a Tudela? Em va sobtar que les venguessin per dotzenes, com fan amb els plàtans al Brasil. Diferents maneres de fer.
Bé, doncs prepararem una amanida que agrada molt.
Ingredients,
- carxofes
- taronges
- llimona
- 50 g de sucre
- 1 all
- oli d'oliva verge extra
- sal
Preparació,
Pelem la llimona i les taronges. Tallem-les a rodanxes.
Pelem les carxofes, deixant-les només els cors. Tallem-los a llesquetes fines.
Posem oli en una paella i hi fregim l'all trinxat.
Afegim les carxofes. Quan siguin mig toves, incorporem la llimona, les taronges i el sucre.
Salem, donem-hi un parell de tombs fins que el sucre caramel·litzi lleugerament i deixem refredar.
De passada, l'he decorat amb el filets de llimona i taronja que vaig assecar fa unes etmanes, quan vaig preparar aquell arròs amb llet i aromes cítrics del meu hort.
Aclariment que fa la Mariona al llibre:
Aquest és un dels molts exemples de l'ús del dolç -sigui sucre o mel- en plats que, d'entrada, podríem considerar salats.
I com sempre que segueixo una recepta de la Mariona, el resultat és excel·lent. Gràcies, Mariona.
No em penedeixo de res, Cheb Balowski
quina delícia, estètica i pressuposo que també gustativa!
ResponElimina