Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

divendres, 2 de setembre del 2011

Cuinant amb...la Maleneta {amb peix del Serrallo}


Si alguna persona havia d'estrenar aquest espai, era la Maleneta. I aquí la teniu: al Serrallo. Parlar de la Maleneta a Tarragona és parlar de tota una institució del Mercat de Tarragona. Durant 50 anys (1947-1997) hi va vendre peix. Potser una de les millors parades. El secret: la presentació de les paneres i la qualitat del producte. Amb el  seu estil tan personal de vendre, juntament amb el Pepito,  feia que els clients fóssim amics i ens feia sentir com a casa. 
M'agradava comprar-hi. I si tenia algun dubte  m'explicava com ho havia de cuinar. Les seves receptes no fallaven mai.
Quan es va jubilar ens va regalar als assidus un llibret amb les principals receptes. Jo el guardo amb molta estimació. Els clients la van acomiadar amb moltes flors. Jo li vaig portar unes violetes. 

La Maleneta és del Serrallo de tota la vida, un lloc privilegiat,  i no es cansa mai de mirar el mar i  l'arribada de les barques, tot un espectacle. 
Avui m'ha cuinat un dels plats de les seves receptes:

All i pebre (en cassola de pescador)

Aquest plat igual el podem fer amb lluç que amb rap que amb qualsevol altre peix que es vulgui encara que amb els dos primers és com queda millor.

S'agafa el morter i es posen 4 alls crus, 1 molla crua de pa mullada amb vi blanc, 1 bona cullerada sopera de pebre vermell dolç (jo he vist que en posava dues), tot això ho piquem ben picat. També ho podem fer amb la picadora. En una cassola es posa una mica d'oli i quan estigui calent hi tirem la picada  i ho sofregim una mica. Un cop ho tinguem fet hi tirem 2 o 3 cullerots d'aigua calenta i quan comenci a bullir hi tirem uns trossos de  patates esqueixades. Comptarem uns 3 o 4 per persona. Les deixem coure amb xup-xup i quan veiem que falta poc perquè estiguin fetes,  hi  afegirem  el peix. El courem al gust i cap a taula. I com en els plats d'abans, no us deixeu el pa.

I per no faltar la música, li he demanat quina cançó li podria agradar sentir  i m'ha respòs ràpidament: Una havanera i entre totes Mare vull ser pescador d'Antònia Vilas i cantada per qualsevol grup dels que tenim a Catalunya. Això és portar el mar al cor.

1 comentari:

  1. L'he fet i ens ha faltat pa. Molt bo i fàcil. Llàstima que el peix no era de Tarragona.

    ResponElimina