dimecres, 14 de setembre del 2011

Arengada escabetxada {un repte del 15}



La recepta del 15 aquest mes té com a objectiu l'escabetx. A casa ens agraden molt les arengades així que hem preparat un escabetx de sempre amb la presència de l'arengada. Sempre les dessalem en llet. Les deixem un parell d'hores en remull cobertes de llet. Després les escatem amb paper de cuina fins a deixar-les netes. 
Per a fer l'escabetx d'avui per a 4 persones,

Necessitarem: 
 - 4 arengades
 - unes herbes lligades: llorer, orenga, julivert i farigola
 - 1 pastanaga
 - 1 ceba mitjana
 - 1 pebrot vermell
 - 2 tasses (cafè amb llet) d'oli d'oliva
 - 1 tassa (cafè) vinagre Forum
 - 1 tassa (cafè) de Xerès 
 - sal, pebre vermell i pebre negre
 - 4 dents d'all
 - 1 litre de llet

Farem:
En una paella fregirem amb una mica d'oli les arengades  netes i assecades. Un cop fetes les traiem i reservem. Afegirem la resta de l'oli a la paella i hi posarem la pastanaga tallada a rodanxes, el pebrot a tires, la ceba en juliana, els alls sencers i pelats i el manat d'herbes. Ho salpebrarem i deixarem que es cogui a foc lent uns 10/15 minuts. Acte seguit hi posarem les arengades que teníem reservades i abocarem el Xerès. Deixarem que l'escabetx agafi el gust de les arengades uns 10 minuts i llestos.
Aquest plat el vaig fer dos dies abans de menjar-lo. El vam tenir a la nevera i el vaig escalfar lleugerament en el moment de servir-lo.

Una altra manera de fer l'arengada a casa: la dessalem en llet com sempre. La fregim en oli d'oliva junt amb uns alls. Quant ja està feta la reguem amb vinagre (el que més ens agradi) i tapem uns cinc minuts. La reservem o en el mateix oli hi passem uns tomacons.
Acompanyem el plat amb uns fesols fregits i un bon pa. Ja només falta un vi del Priorat que tant ens agrada i toquem el cel. 

Com que volem celebrar que aquestos dies els Sopa de Cabra han tornat triem la cançó L'Empordà i tots contents. Ens agrada la versió on canten en Gerard Quintana, en Josep Thió i en Pep Sala.  Els trobàvem a faltar.

4 comentaris:

  1. OStres, a mon pare el tornaria boig aquesta recepta! Li encanten les arengades! jejeje
    Segur que en escabetx queda fantàstica!
    Moltes gràcies per participar!
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  2. Que bona l'arengada... M'agrada molt... Les fotos són molt boniques!
    Moltes gràcies per participar. M'encanta haver trobat aquest bloc!
    Petonets!
    Marina Xocolata Desfeta

    ResponElimina
  3. Desde muy jovencita, en casa, comiamos arenques metidos en aceite. Lo recuerdo como una delicia. No sabía que se desalan en leche. Tampoco que se podian hacer escabechadas. Una idea estupenda que pienso poner en práctica lo antes posible. Saludos

    ResponElimina
  4. Què bona l'arengada. I com dius, amb un bon vi del Priorat toquem el cel :D
    Petons.
    Belén

    ResponElimina