Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

divendres, 11 d’agost del 2017

Móres amb licor i un formatge artesà {anem a Colldejou}


El dia va començar fresc i amb llum de tardor, encara que som a l'estiu. Assolellat i amb vent. Però això no va evitar que agafés l'equip fotogràfic i em dirigís cap a fer una visita a Formatges Colldejou que dirigeix en Marcel Salsench, perquè dies enrere, per uns amics, vaig tenir l'oportunitat de tastar el formatge de llet de cabra fet per ell i que és una delícia. Colldejou és un municipi que pertany a la comarca del Baix Camp i que limita amb el Priorat, al peu de la Serra de Llaberia i de la Mola de Colldejou.
I no vaig dubtar en anar a veure com el feia. Un lloc interessant i amb un paisatge ben verd. Vaig haver de llevar-me ben aviat perquè volia veure com munyia les cabres al matí. I allí el vaig trobar, treballant amb l'Elena, una estudiant de l'Escola de Pastors de Catalunya, en concret de la del Pallars Jussà, que està fent formació durant quatre mesos. A mi aquest fet m'emociona perquè veig que hi ha gent jove que estima la terra i tot allò que comporta viure al camp. Al poble estaven de festa major però les cabres no entenen de dies festius perquè han de menjar i s'han de munyir cada dia. I així és la vida al camp. Nosaltres ho tenim més fàcil: trobem el formatge fet a taula i no pensem en els processos que s'han hagut de fer per a arribar-hi. I en aquest cas el que em trobo és un de ben bo i que m'acompanyarà durant uns quants dies a l'hora d'esmorzar i també, algun dia, a l'hora de sopar. Com que és el temps de collir les móres d'esbarzer que ja estan al seu punt, aquest matí he anat a buscar unes quantes per a fer-les senceres amb licor. M'agrada tenir-ne al frigorífic, sigui per a esmorzar o per a guarnir aquell gelat que surt algun dia per postres. Si es vol, també es poden guardar en pots de vidre esterilitzats i es conserven durant un parell de mesos, girant els pots cap per avall un cop hi aboquem les móres així preparades amb el licor que més ens agradi. Aquesta vegada les he fet amb patxaran també artesanal i fet a casa. Les mesures que faig constar aquí són orientatives perquè acostumo a preparar-les a ull, i vaig modificant sobre la marxa.

Ingredients:
 - 300 g de móres d'esbarzer
 - 70 ml d'aigua
 - 70 ml de patxaran
 - 2 cullerades generoses de mel

Com ho farem:
Barregem en un cassó el licor, l'aigua i la mel, deixant que comenci a bullir i es torni espès.
Hi aboquem les móres i fem que bullin un parell de minuts, si deixéssim més temps es desfarien i a mi m'agrada que quedin senceres.
Ho posem als pots de vidre hermètic i girem cap per avall fins que es refredin, si les volem conservar.
Per a consumir-les durant uns dies només cal posar el pot al frigorífic un cop s'hagi refredat.
Ho he servit amb llesquetes de brioix de xocolata escalfat a la torradora, el formatge tallat fi i les móres per sobre.

Res no és important i tot ho és molt, Pau Vallvé

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada