I un altre any que s'acaba. Un any on la terra ha dit prou i hem d'aprendre d'una manera diferent, perquè per més que vulguem recuperar la manera viscuda fins ara, res tornarà a ser igual per més que ens ho diguin. I de tot el que hem viscut espero que ens serveixi per a treure'n profit. Repensar la manera de viure: més hores per a nosaltres, gaudir de les petites coses amb els nostres, el contacte amb la natura, menjar de manera conscient i de proximitat, de temporada en tots els aspectes.
Etiquetes
dijous, 31 de desembre del 2020
dilluns, 28 de desembre del 2020
Cocs de sagí
I per tercer any consecutiu us porto les pastes que faig per festes. Primer van ser els coraçons de la Sara, després els corassons d'ametla de la Mercè i els d'enguany són els cocs de sagí de la Loreto. Tres noms, tres maneres de fer i d'ingredients diferents i que procedeixen del mateix territori: del sud de Catalunya. La Loreto Meix és de Gandesa i viu a Mora la Nova, és molt bona cuinera i una experta historiadora gastronòmica del nostre país. La recepta l'he tret del seu treball de fi de carrera que té com a tema la rebosteria de la Terra Alta i que duu per títol Els cocs, una senya d'identitat a la Terra Alta. Un treball que recomano la seva lectura perquè explica molt bé l'origen de moltes de les nostres pastes. M'hauria agradat que fos ella qui preparés aquests cocs, però un cop més aquesta pandèmia ens està allunyant del contacte físic, però el recuperarem i ella serà de les primeres que ens preparà quelcom deliciós com tot el que fa.
dimarts, 22 de desembre del 2020
Els macarrons de la padrina
dimarts, 15 de desembre del 2020
Sushi d'entrecot
Guardo als meus prestatges totes les revistes Cuina des del número 1, en soc subscriptora des del principi. Però hi ha algunes que les tinc a part per ser especials. Una d'elles és la número 80 del mes de març del 2008, de quan va néixer la Violeta i on surt el plat d'avui. Una premonició impensable que ara us explicaré.
dilluns, 7 de desembre del 2020
dilluns, 30 de novembre del 2020
L'oli d'oliva verge extra, un ingredient indispensable a la cuina
Quan em varen contactar des de Fires Virtuals per si volia participar en la conversa de Glopets d'Oli de l'oli nou de la DOP Siurana, poc es podien imaginar que havien donat amb la persona que venera aquest ingredient. Més que venerar-lo el tinc com a ingredient principal de la meva cuina, junt amb les cebes, els ous i el pa. I això ho vaig explicar a la Ruth Troyano mentre en parlàvem. I també altres anècdotes sobre aquest or líquid que produeixen les nostres oliveres d'oliva arbequina.
dilluns, 23 de novembre del 2020
Una amanida de tardor i el paisatge rural de l'Alt Camp
dilluns, 16 de novembre del 2020
Sopes del Parc de les Olors, gràcies Maragda
dijous, 5 de novembre del 2020
Spätzle
divendres, 30 d’octubre del 2020
Doce de batata-doce, la tardor a taula
dilluns, 26 d’octubre del 2020
Escudella catxaruda, sopa de pobre
dimecres, 21 d’octubre del 2020
El caquier, els caquis
dilluns, 5 d’octubre del 2020
Cuinar, compartir, cuidar
divendres, 25 de setembre del 2020
Un artesà ceramista, Carles Llarch
dimarts, 22 de setembre del 2020
Pastís de formatge i figues, benvinguda tardor
dilluns, 14 de setembre del 2020
Estofat de vedella a la cervesa negra de Les Clandestines
dilluns, 7 de setembre del 2020
Un pícnic al bosc
dilluns, 31 d’agost del 2020
Temps de figues i una visita a l'Anna Sínia
dimarts, 25 d’agost del 2020
Coc de llimona
dilluns, 17 d’agost del 2020
Vi ancestral, 'en moviment' A de Bàrbara Forés
dimarts, 11 d’agost del 2020
La pol·linització a les carabasseres
dilluns, 3 d’agost del 2020
Fricandó amb peres i prunes del meu hort
dimarts, 28 de juliol del 2020
Banyes de gasela, 'Kaab al Ghazal'
dimarts, 21 de juliol del 2020
Quètxup casolà i altres conserves de tomàquet
L'any passat ja us vaig comentar al post de Temps de tomàquets tot el que passa quan arriben els tomàquets. I tornaria a repetir tota la cançoneta de quan surten venen tots de cop. Però no cal, si el llegiu teniu tota la informació. Avui porto una recepta que m'ha sortit a la tercera vegada. He improvisat amb els ingredients i puc dir que enguany sí que he trobat la composició correcta i bona del quètxup casolà. I amb tomàquets madurats al sol...
dimarts, 14 de juliol del 2020
Un dia a Porrera, enoturisme al Priorat
'Res no pot desviar-nos del curs del riu de viure', Miquel Martí i Pol.
Punt i a part.
Res no pot anar rere aquest pensament del nostre gran poeta i que estava escrit en una tarjeta al lloc que havíem d'ocupar a la taula que ens havien assignat al dinar del diumenge al pati del 'Colomer' de Porrera, l'indret on el cantant Lluís Llach jugava de petit, el terreny heretat de la seva mare.
dilluns, 6 de juliol del 2020
Crema sabaiona d'avellanes
dimecres, 1 de juliol del 2020
El nostre Km0, el nostre territori
Que el contacte amb la natura és necessari, ens ho ha demostrat el confinament. I si no pregunteu-ho a qualsevol, almenys a molts dels que conec, que tenien moltíssimes ganes de fer passejos per llocs on a part de no trobar riuades de gent poguessin veure verd i espai il·limitat. I entre tornar a tenir contacte amb arbres també està tocar terra, poder cultivar allò que mengem.
dimecres, 24 de juny del 2020
Brandada de salmó
dimecres, 17 de juny del 2020
Amanida de pastanaga amb flors de sàlvia
I el confinament m'ha deixat una mandra al cos que em costa treure-me-la de sobre. Potser pensant-ho bé no és mandra, potser és una relaxació que ha vingut per a quedar-se i mirar-me les coses d'una altra manera. Fins i tot la música que estic escoltant d'ençà que va començar tot el tema de la pandèmia és molt més tranquil·la, com la que he triat avui i que m'acompanya mentre escric, a poc a poc es van succeint els compassos al moviment dels meus dits sobre el teclat. En canvi he tingut ànsia de tornar a la natura i veure com ella segueix el seu ritme com sempre, inclús millor.
dimarts, 9 de juny del 2020
Coca de Sant Joan, una recepta de La Teca
dimarts, 2 de juny del 2020
Gaspatxo de fruita de temporada: cirera, maduixa, síndria i altres
Ara farà un any que vaig compartir el post de la Fira de la Cirera de Bràfim. Una festa a la qual m'agrada assistir però que enguany no es farà. I fins i tot ja havia pensat quina recepta compartir: un gaspatxo de cireres que resulta d'allò més exquisit per al paladar. I en això estava pensant quan casualment dies enrere, en el programa El món a Rac1 d'en Jordi Basté, en Fermí Puig en la seva intervenció va explicar la seva versió. Jo no l'havia fet mai com ell.
dimarts, 26 de maig del 2020
Un pastís, un desig de xocolata
dimecres, 20 de maig del 2020
Les galetes napolitanes de l'amistat
Començar els posts del blog és un full en blanc que has d'escriure i no sempre tens la inspiració a favor: uns dies perquè allò que has d'explicar et costa plasmar-ho, d'altres perquè els sentiments et frenen i intentes que t'entenguin. El d'avui porta sentiments i records que et treuen pensaments que tens dins teu. He explicat més d'una vegada que el meu pare era de Mont-roig del Camp, al Baix Camp. El meu altre poble, al que li tinc molta estima i on em queden família i amics. I també amics dels meus pares.
dimarts, 12 de maig del 2020
Flam de crema anglesa amb cireres bullides i merenga
dimecres, 6 de maig del 2020
Nyoquis de moniato amb saltat de verdures i maitakes
dijous, 30 d’abril del 2020
El pastís de formatge esponjós de la Núria Escalona de Gastrotalkers
dilluns, 20 d’abril del 2020
Sopa de pilotes de penegal, a l'estil alemany
dimarts, 14 d’abril del 2020
Truita de patata, ceba i carxofa, cuina de confinament
dimarts, 7 d’abril del 2020
Ropa Vieja, a Cuba amb amor
dimarts, 31 de març del 2020
Bacallà a la crema, una recepta del Bar Pinotxo de la Boqueria
dilluns, 23 de març del 2020
Peixe moqueado, anem al nord-est brasiler
dimecres, 18 de març del 2020
Kouign-amann, un pastís dolç bretó
dilluns, 9 de març del 2020
Gall Negre del Penedès en dues coccions i un vi
I amb la meva dèria de compartir productes i productors del nostre entorn avui arribo a l'Alt Camp. Sí, fa uns dies ja hi vaig ser, però sant tornem-hi perquè val la pena. Cuinaré un Gall Negre del Penedès criat a Rodonyà per l'Enric de la família Ferré de La Besàvia, agricultors des de temps immemorials, que comercialitza Granja Gaià, de la Riera de Gaià al Tarragonès, i que vaig encomanar a Pollastres Pili del Mercat Central de Tarragona. Per al maridatge no ens mourem gaire lluny, anirem a Vilabella, on visitarem les vinyes i el celler de l'Oriol Pérez de Tudela. M'hi acompanyeu?
dilluns, 2 de març del 2020
Cigronets guisats amb pop
dimecres, 26 de febrer del 2020
La Plana de Secà de l'Alt Camp
Però, què és la Plana de Secà de l'Alt Camp?