Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimarts, 11 d’agost del 2020

La pol·linització a les carabasseres



Feia anys que volia compartir flors de l'hort amb insectes que 'robaven' el pol·len de les hortalisses. I ha arribat el moment. Fa uns dies vàrem tallar unes de les carabasseres que a hores d'ara ja no donaran fruits i vaig aprofitar que em seguien els borinots i continuaven la seva feina com si encara fossin a la mata. Aquí els teniu, els pol·linitzadors.
Si he d'explicar en què consisteix la pol·linització serà un començar i no acabar mai. De manera senzilla i ràpida: és transportar els grans de pol·len dels òrgans masculins de les flors als femenins perquè donin el fruit. Fecundació dels ovaris de la planta. I aquest fet es veu molt clarament en les flors de les carabasseres que són plantes monoiques -que en un mateix peu hi poden haver flors masculines i femenines a la vegada, que tenen flors unisexuals- i pararé perquè em puc posar en un jardí del qual no sabré com sortir-ne. La natura ho preveu tot i ho disposa de manera entenedora. Aquí teniu les flors femenines amb els seus pistils i les mascles amb els seus estams. I podeu veure com els borinots no paraven d'agafar pol·len per a portar-lo a les flors femenines. Si mireu el post de la setmana passada veureu les avispes que les rondaven. Només puc dir que la natura és magnífica.
I a la cuina les flors de les carabasseres (badocs) es poden preparar de diverses maneres i potser la més coneguda són els bunyols, els bunyols de badocs: fàcils de fer i que resulten deliciosos. Només cal preparar una pasta amb ous i farina i fregir-los. O una truita si abans els passem per una paella amb oli i un all esmicolat. I si els farcim amb formatge i altres ingredients seran una exquisidesa de primer grau. Això sí, haurem de tenir la precaució de collir-les a primera hora del matí i caldrà que les cuinem abans que es panseixin. Tot això es pot fer també amb les flors dels carabassons. Així que poseu imaginació i cuineu-les com us vinguin més de gust. 

Tinc un altaveu que funciona amb bluetooth i m'acompanya allà on vaig. En veure els insectes com anaven d'una flor a l'altra em vaig imaginar que feien ballet. Així que anant fent uns pliés ara, unes pirouettes després, la música els anava la mar de bé.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada