divendres, 29 de desembre del 2017

Massapà en cru, pas a pas {cuinant amb la Violeta}


D'aquelles Galetes de la família gingebre que vàrem fer han passat sis anys. La Violeta ha crescut i el blog amb ella. I jo no volia acabar l'any sense aprofitar de fer un ...cuinant amb... i que ella fos qui feia quelcom. Una primera recepta feta totalment per ella. Encara que ja ha passat Nadal, les festes continuen i la resta de l'any podem continuar fent massapà per a farcir o cobrir pastissos.

divendres, 22 de desembre del 2017

Escudella i carn d'olla {El camí de les aigües, una de les receptes}

... 
   L'escudella era el gust i l'olor de la infantesa. El record de la llar de foc anava lligat al de la caldera fumejant. Va ser un dels primers plats que va cuinar per als senyors suïssos. Després de tastar-la, la van felicitar i li van demanar que l'afegís als menús de cada setmana. Il·lusionada, va pensar que potser se la quedarien.
   En una olla amb tres litres d'aigua freda posava un os de vedella, un os de l'espinada del porc, un os de pernil, un tall de cansalada, un tros de conill de vedella i un de coll de be, un quart de gallina, un bon grapat de cigrons i una cullerada sopera de sal. Quan arrencava el bull, en retirava les impureses i dues hores després hi afegia, tot tallat a daus petits: una pastanaga, una patata, una penca d'api, un bon bocí de botifarra negra i una fulla de col. Ho deixava vint minuts més i hi tirava tres unces d'arròs, tres de fideus dobles i afinava de sal. Un cop cuit, ho deixava a trossets petits la vedella i la gallina.
...

dilluns, 18 de desembre del 2017

Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils {vols ser cuiner?}


The Seasons, Opus 37a: VI, June: Barcarolle, Tchaikovsky interpretat per Lang Lang
Escolteu la música mentre mireu les imatges que acompanyen aquest post...

El futur és dels joves i, si estan ben preparats, es presenta un esdevenidor ben prometedor. En el món de la gastronomia serà així, segur. Això ho vaig poder copsar a la visita que vaig fer fa uns dies a l'INS Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils, que per cert està ubicada en un entorn privilegiat. Va coincidir amb el dia que preparaven el Sopar de Nadal d'enguany i el ritme era frenètic, amb un anar i venir en totes les aules. Jo, que vaig assistir al sopar de fa uns anys, conec els nervis i emoció dels alumnes: la meva filla Zoe hi va estudiar i recordo molt bé la il·lusió dels preparatius a fi que els pares veiéssim el resultat del primer trimestre.

dilluns, 11 de desembre del 2017

Confit d'ànec amb peres {amb fruits secs i un bon vi recomanat}


Vénen festes. I no tothom té ganes d'entrar a la cuina i passar-s'hi hores. Fa uns dies, tot sopant amb les amigues, vam arribar a la conclusió que són molts dies de festa i el menjar ens fa trencar el cap per a veure què farem. Partint del punt que a casa ens agrada molt la compota que acostumem a fer per Nadal, faig una versió més senzilla i ràpida que també resulta d'allò més i que servirà per a acompanyar una cuixa de confit d'ànec de l'Empordà que compro ja cuita. L'acompanyarem amb un vi excel·lent.

dilluns, 4 de desembre del 2017

Les llaminadures del Tió {vénen moments d'il·lusió...}


Hi ha una cançó que a mi m'agrada molt. A vegades em sorprenc cantant-la i això em fa feliç. I encara que la vaig posar al blog el dia que parlàvem de la Galette des Rois, el post d'avui l'acompanyo amb una versió que m'encanta. Escolteu-la. A casa ja estem esperant el Tió. Els menuts ens truquen preguntant si el diumenge triat per anar a esperar-los al bosc ho tindrem tot a punt i a veure quines llaminadures cagaran. I és que la innocència és tan bonica!