Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimecres, 19 de setembre del 2018

El púding brasiler de llet condensada


...
Estaba esperando en la estación cuando llegó el tren de la tarde procedente de Ashford. En otras circunstancias, habría enviado a Smith con el automóvil, o incluso habría dejado que Daniel subiera a casa solo, pero, al recibir el telegrama anunciando su llegada, Agatha había dado a Jenny y a la cocinera un montón de órdenes y le había dicho a Smith que lo acompañaría a la estación.
       Le había sentado bien ordenar que airearan las sábanas, que enciendieran las chimeneas en los dormitorios y que se llenaran botellas de agua caliente. Había ordenado preparar al horno la pierna de cordero que había estado reservando para el domingo y la cocinera y ella habían estado discutiendo en la despensa si abrir latas de salmón o de ostras ahumadas y si la ocasión exigía un bote de espárragos blancos. La cocinera era de la opinión de que el señor de la casa y el joven se sentirían más agasajados con un pudin al vapor y Agatha accedió a utilizar parte de sus menguantes reservas de azúcar y un tarro de mermelada de cerezas. Completarían el menú unos huevos rellenos y una lechuga tardía y la cocinera prometió complementar el pudin con unas natillas.
                                                                                                       ...
(Amb autorització de Penguin Random House Grupo Editorial)


Aquest estiu he viatjat molt. No sé vosaltres, però jo he anat de punta a punta del món. He anat als Estats Units, al Brasil, Nova Zelanda, Líban, Regne Unit, França, Alemanya, Japó i em deixo alguns llocs més que ara no recordo. Que no us heu mogut de casa? Quina llàstima. Perquè jo compro els bitllets en una llibreria a prop de casa, també en una biblioteca a tocar i a la casa d'alguna amiga que sempre em deixa llibres molt interessants. Sí, perquè llegir et fa viatjar sense sortir de casa i amb això la imaginació arriba lluny. Ah, m'oblidava: i sense passaport. El llibre d'avui me'l va recomanar, com sempre, l'Anna i com va dir The Washington Post en una ressenya ...una novel·la per a curar l'absència de Downton Abbey... I no sé què m'ha passat que quasi tots els que he llegit aquest estiu m'han portat a un període de temps que va des de la Primera Guerra Mundial a la Segona. Amb parts d'història i relacions amoroses de per mig. I com sempre que llegeixo trossos on parlen de menjar, m'agrada trobar-hi un punt de connexió amb alguna recepta i fer-la. Amb el paràgraf d'avui hi trobo un púding que em va transportar a les taules del Brasil on no en falta mai i està fet amb llet condensada, tot i que la resta de plats no em faria res reproduir-los un altre dia. Com ja he comentat d'altres vegades, la llet condensada és molt usada a la cuina brasilera i per si voleu veure altres versions del púding que us porto, podeu cercar a la xarxa receitas de pudim de leite moça, que és com es coneix la llet condensada per la noia que sortia a les antigues etiquetes dels pots, tenint en compte que moça en portuguès és noia. Ara la casa Nestlé ja l'ha actualitzat però encara li ret un petit homenatge a la imatge de sempre. El dia va començar amb pluja, guaitar per la finestra i veure els núvols que venien em van fer agafar ganes d'engegar el forn. El bosc era humit i les flors, sobretot les bignònies roses, lluïen vestides amb les seves gotes d'aigua. Només us vull transmetre aquella sensació de voler tancar la casa ara que tenim la tardor a tocar, encara que la calor no marxarà en dies. No m'embolico més i anem a fer unes postres que només amb tres ingredients surt una delícia, tot i que jo hi he afegit papaia i nabius deshidratats per a donar-li un toc diferent.

Ingredients,
 - 4 ous
 - 1 pot petit de llet condensada
 - 1 mesura d'aquest pot de llet de vaca
 - papaia i nabius deshidratats, opcionals
 - sucre, una tassa mitjana
 - aigua, la mateixa quantitat que el sucre
 - un motlle amb forat al mig de 19 cm de diàmetre

Com podem preparar-lo,
Comencem escalfant el forn a 180º C.
Farem un almívar amb sucre i aigua en una paella, deixant que s'espesseixi i amb el que folrarem el fons del motlle.
Si hi voleu afegir fruits deshidratats, ara és el moment.
Seguidament posem els ous, la llet condensada i la llet al pot de la batedora, ho barregem bé i ho aboquem al motlle.
Tapem el motlle amb paper d'alumini o amb tapa, si en té.
El meu, el vaig comprar al Brasil fa molts anys i em va molt bé per quan he de cuinar al bany de Maria al forn com és el cas d'avui.
Un consell és que l'aigua que poseu a la safata del forn ja sigui calenta a l'hora d'enfornar, ja que farà que es cogui millor.
Enfornem durant una hora i mitja a la calor de dalt i baix, posant la safata a meitat del forn.
Passat el temps el traiem i deixem refredar.
Ara el posem al frigorífic durant unes sis hores.
A l'hora de servir també el podem guarnir amb una mica de nata.

Si us agraden els flams o púdings, trobareu d'altres a l'etiqueta flams, aquí.

Going to a town, Rufus Wainwright

5 comentaris:

  1. els flams i els puddings son una perdició per a mi, aquest que has fet m'ha agradat moltíssim, apuntat queda.
    La tardor és l'època del any que mès m'agrada. Com sempre les teves fotos enamoren
    una forta abraçada
    Rosa

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Rosa. Una abraçada i feliç tardor, que a mi també m'agrada i molt.

      Elimina
  2. Comparteixo el comentari de la teva amiga Rosa 😘

    ResponElimina
  3. ayy amiga, yo me había perdido este post, el libro y estas fotos preciosisimas. Muxxus

    ResponElimina