Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 22 de maig del 2023

Carquinyols de Menorca



Sí, heu llegit bé. Carquinyols i no carquinyolis. Són unes pastes seques i cruixents fetes amb ametlla. No són tan durs com els nostres i es poden fer també amb avellanes i xocolata, però llavors es diuen tatis. I no us penseu que ja els coneixia, no. Va ser la Gemma de la perruqueria on vaig que me'ls va donar a conèixer. Acostuma a preparar-me un te mentre faig temps i va coincidir que per les vacances a anar a visitar els pares, ella és menorquina, i com que sap que m'agrada tot el relacionat amb la gastronomia me'ls va donar a tastar. Em va sorprendre el gust i em vaig posar a buscar la recepta.

Aquí tenim molts avellaners, però també ametllers i els de casa em meravellen any rere any amb les seves flors precioses i efímeres, que un cop seques encara queden preses dels ametllons. De gust m'han quedat igual que els que vaig tastar, però d'aparença no. Aquells eren buits per dins i llisos per fora, el gust el mateix. La Gemma m'ha promès que em donarà la recepta de la seva àvia i els tornaré a fer. I si aquest estiu aneu a Menorca, arribeu-vos a Es Mercadal i no us oblideu de comprar-ne. 

Ingredients,
 - 400 g de sucre
 - 400 g de farina
 - 2 ous grans o 3 de petits
 - 1 cullerada rasa (sopera) de bicarbonat
 - 1 cullerada rasa (sopera) de canyella molta
 - 100 g d'ametlla crua pelada
 - 100 g d'ametlla torrada amb pell

Com preparar-los,
Es poden fer manualment triturant les ametlles i reservant-les. Es baten els ous i el sucre, afegim la canyella, el bicarbonat i la farina. Pastem i per últim afegim les ametlles triturades, integrant-les bé.
Jo ho he fet amb la Thermomix: triturem les ametlles amb turbo dues vegades i reservem. Posem el sucre i els ous barrejant 15 segons a velocitat 5. Seguidament, afegim la canyella, el bicarbonat i la farina. Turbinem a velocitat 6 durant 16 segons. Afegim les ametlles i barregem 10 segons a velocitat 5. Si calgués, acabem d'integrar amb l'espàtula.
Aplanem la pasta amb un corró entre dos papers sulfuritzats de forn, deixant un gruix d'un centímetre. Tallem a tires i després a quadres, d'uns 2 x 2 centímetres. Enfornem amb el forn preescalfat a 180℃, durant uns 8/10 minuts com a màxim, sobre una safata de forn folrada amb paper de forn i ben espaiats entre ells. Han de quedar secs i cruixents. No us passeu de temps al forn, quan els toqueu encara han d'estar un pèl tous. Els podreu conservar en una llauna hermètica durant bastants dies, però us dic jo que a casa no tardaran gaires dies a acabar-se. Ideals per acompanyar el cafè o un te. Fins i tot un gelat...

Això ja està, Pau Vallvé
        ... Vinga va!
                Tornem-nos a abraçar!
                       Ballem com mai
                            Tornem a viure
                                S'ha acabat mirar enrere...



2 comentaris:

  1. En semblen molt bons, ja t' he comentat que el penso fer, i quant tinguis la recepta autèntica ja ens la passaràs. 😘

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs quan la Gemma em passi la recepta la compartiré, ❤️

      Elimina