Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte embotits enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans il·lustradores infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

divendres, 5 de desembre del 2025

Coc de festucs i nabius


M'agrada passejar sense rumb per la ciutat (ai, com trobo a faltar fer-ho amb els enyorats gossos) i deixar-me sorprendre pels seus racons. Sempre hi acabo descobrint alguna botiga amagada o algun objecte inesperat que em desperta un somriure. Fa un parell d'anys, en una d'aquestes caminades, vaig topar amb una botiga que tancava per liquidació: tots els estris de cuina eren al 50%. Entre els prestatges mig buits hi vaig veure un motlle de porcions de Lékué que feia temps que em cridava l'atenció. A meitat de preu no podia deixar-lo escapar.

Dies enrere, també caminant -aquesta vegada pels carrers tranquils de Tarragona- vaig anar a petar de nos a Casa Jardí, una botiga que ja coneixia que ja coneixia i que sempre em fa parar per comprar alguna vegada. Tenen productes ecològics de molta qualitat, i el que més m'agrada és que et preparen la pasta de fruits secs al moment. Aquell dia em feia falta de festucs, així que me'n van moldre la quantitat exacta per al coc que us porto avui. 

Us convido a encendre el forn: us escalfarà la casa i, si em permeteu dir-ho, també l'ànima. Aquest coc en porta una mica de tot: el caprici d'una descoberta, el record d'una passejada i el gust profund dels festucs i els nabius.

Ingredients per a un motlle de 24 cm i 5 cm d'altura,
 - 75 g de crema de festuc, també podeu fer-la triturant-los a casa
 - 50 g de nabius deshidratats
 - 8 galetes tipus maria
 - 100 g de farina fluixa
 - 6 ous
 - 1 pessic de sal
 - 1 culleradeta de vainilla en pols
 - 175 g de sucre
 - 60 g de vi ranci 
 - 1 sobre de llevat químic, 15 g
 - 40 g d'oli de gira-sol
 - nabius i festucs per posar-ne per decorar
 - mantega per untar el motlle, si cal

Comencem triturant les galetes i els nabius a la Thermomix a velocitat 8 durant 10 segons.
Afegim els ous i la pasta de festucs i barregem 15 segons a velocitat 3.
Seguidament, hi posem la farina, la sal, la vainilla i el sucre i barregem a velocitat 3 durant 15 segons.
Toca posar-hi els líquids: l'oli i el vi ranci. Caldrà barrejar durant 20 segons a velocitat 3.
Omplim el motlle i posem per sobre nabius i festucs.
Enfornem amb el forn preescalfat a 180 ℃ durant 30/35 minuts o fins que punxant-lo al centre veiem que està llest. Queda molt esponjós.
Servim amb un te o una copeta de vi ranci.

Tea for Two, Benny Goodman Quartet


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada