Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 26 de febrer del 2018

Crema de tubercles i el vi del sopar dels Nobel


Avui us porto un post ben especial i en atenció als vegans. I us explico el motiu: tracta d'una crema feta amb tubercles diversos, cuinada sense greixos animals i que resulta una exquisidesa. Em preguntareu, i el vi? Doncs el vi també és vegà. Parlo del Formiga de Vellut, del Celler Clos Galena, d'El Molar i de la D.O.Q. Priorat. Aquest vi no està clarificat amb clara d'ou, sinó que amb proteïna de llevat, i per això esdevé apte per als vegans.
I és que aquest vi és molt especial: va ser un dels triats per al sopar dels Premis Nobel del passat  mes de desembre. Un més de tants èxits obtinguts per l'esmentat celler que va ser fundat l'any 1999 per en Miguel Pérez, que malauradament va morir l'any 2013, i per la seva esposa Merche Dalmau, que continua al capdavant de l'empresa. Cal remarcar que els vins són de producció ecològica i que les vinyes són cuidades com si fossin un jardí. La finca cultivada que està protegida per la Serra de Montsant i la de Llaberia, és un lloc solejat on els vents de garbí i el serè fan que les vinyes, que estan tractades amb adob natural, estiguin airejades. I el nom de Formiga? Doncs perquè les formigues són un factor ecològic més de les vinyes. A la visita que hi vaig fer van recomanar de tancar els ulls i escoltar el camp durant cinc segons, només cinc segons. Ocells i res més de fons. Així viuen els ceps. Us recomano una visita per la comarca, tot practicant l'enoturisme, i al celler on trobareu la Laura que us explicarà moltíssims detalls interessants. Bé, i a l'hora de cuinar quelcom que anés bé amb el vi vaig cercar el menú que varen servir al sopar dels Nobels i el vaig trobar aquí. Us el reprodueixo,

       Menu
Pressé de topinambour seché, fleurs de chou-rave
avec gingembre et consommé de chou poêlé

Selle d'agneau en croute, terrine de pommes de terre crème au fromage Svedjan,
betterave jaune, céleri-rave au sel, salade de pommes
et jus aromatisé au romarin

Bavarois aux myrtilles givrées, glace à la myrtille avec thym citronné,
gelée, crème et meringues au citron vert

Vins
Taittinger Brut Réserve
Domini la Cartoixa Formiga De Vellut 2014
Viña Errázuriz Late harvest Sauvignon Blanc 2016

Café & Mélange de Thé Musée Nobel

Grönstedts Extra Cognac
Facile Punsch

Eau Minérales Stenkulla Brunn
Stadshusrestauranger en collaboration avec
le Chef Tom Sjöstedt ainsi que le Chef Pâtissier Daniel Roos

I en veure que sortien molts tubercles vaig pensar a preparar quelcom amb ells. Perquè ara, amb el fred, en tenim uns quants que són fàcils de trobar i a més n'he emprat d'ecològics, com el vi. Així la crema porta nyàmeres (topinambour), moniato, pastanagues de colors del meu hort, nap negre, nap violeta i xirivia. Imagineu-vos una crema perfumada i ben refinada. A les fotografies podeu veure que els tubercles ecològics, que no porten cap tipus de tractament, potser no són tan perfectes com d'altres, però us puc confirmar que són gustosíssims. I és que per anar amb el Formiga, que ja havia sortit al blog amb altres vins,  havien de ser aquests. 

Ingredients per a dues racions:
 - 500 g de tubercles pelats
 - 300 ml de brou de verdures
 - sal i pebre
 - oli d'oliva Domini de la Cartoixa

Com la farem:
Posem tres cullerades soperes d'oli d'oliva en una olla i saltem, durant dos o tres minuts, els tubercles pelats i tallats a trossos no massa grans.
Salpebrem.
Afegim el brou de verdures i deixem coure a foc amorós entre quinze i vint minuts.
Si voleu la crema més clara, hi podeu afegir més caldo.
Amb la quantia que us dono surt d'una cremositat excel·lent.
Si teniu Thermomix, només en 30 segons i a velocitat màxima, obtindreu una crema de tres estrelles.

Hymne a l'amour, Sílvia Pérez Cruz & Raül Fernandez Miró

Nota: Aquest post es complementa amb el de Xips de Vida de data 25.02.2018


4 comentaris:

  1. Quin tresor que tens al teu hort! Sovint no aprofitem del tot el valor dels tubercles, convertits en crema són fantàstics i cal reivindicar-los. Aquestes fotos són un bon reclam per sortir disparada directe als fogons per a cuinar-los!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mercè,
      tenir un hort i seguir el pas del temps és realment un tresor.
      Aquesta crema resulta una delícia que no costa gens.
      Fins aviat,
      Nani

      Elimina
  2. Quina crema més sana i econòmica. Una idea boníssima. A provar-la !!
    El Formiga excel-lent !!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Lourdes,
      el vi Formiga és un luxe per a qualsevol àpat.
      Una abraçada,
      Nani

      Elimina