Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 17 de desembre del 2018

Cremós de xocolata amb fruits vermells, i un cóc de clares


Fa uns dies us vaig parlar del nou estri que tinc a la cuina, el Rocook. M'agrada perquè no ocupa lloc i el puc tenir a mà de manera fàcil. La veritat és que m'hi estic acostumant i m'agrada les textures que aconsegueixo en cuinar al buit. Les carns queden molt tendres, com en un restaurant bo. Avui però, us deixo un cremós de xocolata que és una recepta que ens va donar en Salvador Brugués en el seu curs de cuina.
Allí el vam menjar de postres en el dinar de família al final del curs. Ens va explicar com l'havia fet i  vam poder comprovar que realment era deliciós. Jo l'he fet com el descriu i ha sortit tal qual. És un cremós fet al bany maria, amb una cobertura de xocolata del 70% i un cacau en pols que vaig comprar fa uns dies a Santa Teca, amb sabor de taronja i mandarina perfumat amb te matxa i guaranà. No us podeu imaginar la flaire que deixa anar quan obres el sobre.
Va, anem per feina i ens hi posem que avui hi ha dues receptes.

Cremós de xocolata.
Utensilis,
Bol/batedora
Flameres/pots de vidre
Cassola de cocció/Colador
Inducció amb control de temperatura/Rocook

Ingredients per a 6 persones,
 - 275 g de llet
 - 325 g de nata
 - 130 g de rovell d'ou, més o menys uns 7 ous (segons la mida)
 - 40 g de sucre
 - 50 g de cobertura de xocolata
 - 25 g de cacau en pols
 - fruits vermells

Pas a pas,
Barregem la llet i la nata en una cassola i la fem bullir.
Tirem per sobre la xocolata i el cacau i ho barregem amb una batedora.
Reservem i ho deixem refredar lleugerament.
Barregem el sucre amb els rovells.
Colem la llet i la nata per damunt dels rovells i remenem.
Deixem reposar fins que perdi l'escuma.
Tornem a colar.
Omplim els pots de vidre i tapem.
Els posem a coure durant 60 minuts a 85ºC.
Caldrà posar un drap de cuina al fons de la cassola perquè els pots  no es moguin durant el bany maria.
Passat el temps de cocció els refredem amb aigua i gel.
Guardem al frigorífic fins al moment de servir.
Guarnim amb els fruits vermells al gust o si preferiu, amb xocolata ratllada per sobre.

I com que em van sobrar les 7 clares dels ous que vaig emprar per a fer el cremós, jo sóc de les que no llença res, vaig fer un cóc amb elles.

Cóc de clares.
Ingredients,
 - 125 g de farina
 - 125 g de mantega fosa
 - 200 g de sucre
 - 125 g d'ametlla mòlta
 - 1 sobre de llevat Royal
 - la ratlladura de la pell d'una llimona
 - mantega per a untar el motlle
 - i les clares dels ous

Com el preparem:
Escalfem el forn a 190ºC.
En un bol barregem la farina, el sucre, l'ametlla, la mantega que haurem fos amb un cop de microones, el llevat i la pell de la llimona.
Muntem les clares a punt de neu i les afegim al bol, tot remenant amorosament.
Untem el motlle que tinguem -el meu de 25 cm- amb mantega i hi aboquem la pasta del cóc.
Enfornem entre 25/30 minuts, fins que el veiem daurat i que punxant amb un escuradents surti net.
Empolvorem amb sucre de llustre o xocolata ratllada.
El podem servir amb el cremós o també serà ben bo per a esmorzar o berenar.

Guarda che non sono io, Francesco de Gregori


2 comentaris:

  1. Quin nou estri més bé aprofitat! Aquesta recepta la tinc pendent però segur que al 2019 caurà segur!
    Nosaltres ja ens toca sortir per les nostres vacances ja saps on així que aprofito per desitjar-te un molt bon nadal i un fantàstic 2019!!!
    Una abraçada ben forta pels 3!
    Palmira

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estimades Palmira i Polyanna,
      El nostre desig, de la Violeta i meu, és que passeu unes bones festes. Que ens va agradar moltíssim fer-vos una visita a París i que esperem amb moltes ganes que ens la torneu. Ja sabeu que casa nostra us vol rebre.
      Que el 2019 sigui un any ben profitós i ple de joia.
      Nani i Violeta

      Elimina