Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 17 de juliol del 2023

Melmelada de pruna groga, poma golden i nabius. El post 800.



I l'estiu és així. Fa calor i el cos queda sense ganes ni forces per fer res, però ei, sempre fas un petit esforç per a quan arriben els fruits de temporada i els vols guardar al rebost per tenir-los a mà la resta de l'any. Això m'ha passat amb les prunes grogues que m'ha donat la meva veïna Rosa. Em va trucar que anés a collir-ne i amb dos cistells com el de la foto que vaig tornar a casa. 

Vàrem fer petar una xerrada sota la fresca ombra de la parkinsònia que ara mateix llueix les seves  espectaculars flors grogues. Altres arbres l'acompanyen, entre ells la generosa i més que generosa prunera. En arribar a casa em vaig posar a la cuina aquell dia i l'endemà també a fer melmelada amb les dolces prunes, a part de les que hem menjat i donat a la meva germana i a la meva filla gran.

Doncs ens hi posem i us dic que n'he fet de dues maneres: la primera tanda pelant-les i traient-ne els pinyols i la segona senceres amb pell i pinyols. La veritat sigui dita: queda igual de bona melmelada. Podeu triar com la voleu fer. Hi he afegit poma i nabius i resulta un bon acompanyament per a menjar el iogurt natural en lloc de posar-hi sucre.

Us dic les quantitats per a vuit pots de quart,
 - 1,300 kg de prunes grogues
 - 2 pomes golden pelades i ratllades
 - 50 g de nabius, secs o frescos
 - 250 g de sucre
 - 250 g de panela
 - 50 ml de suc de llimona
 - 50 ml de Chartreuse verd o un altre licor que us agradi

Primerament, preparem la fruita rentada i tallada a trossos. Amb pell o sense. Amb pinyols o sense. La posem en un bol amb la poma i els nabius, els sucres, el licor i el suc de la llimona. Ho deixem al frigorífic unes sis hores i ja la podem coure, tot remenant sovint, durant tres quarts d'hora a foc mitjà, controlant que no s'aferri. El temps variarà segons el sucre i la maduresa dels fruits. Jo la vaig tastar quan tenia un bonic color daurat i estava al punt. Pels pinyols no patiu perquè pugen a la superfície i cal treure'ls. Si en queda algun, no passa res. Només cal recordar-ho al moment de menjar-la. A l'etiqueta ho escric per si en regalo algun pot i es tingui en compte. I això de posar-hi poma em va venir de quan vaig fer la melmelada de saüc i poma i que em va agradar la textura que li dona. Aquesta l'he fet amb menys sucre i més cítrica. M'agrada el toc del licor que li poso, que és opcional. Un cop feta la vaig envasar en els pots de vidre esterilitzats al forn a 180℃ durant un quart d'hora i les tapes ben netes i esterilitzades amb un cotó impregnat d'alcohol. Després posats en una cassola al bany maria amb un drap al fons perquè no batin, que hi hagi aigua un parell de dits per sobre, durant 30 minuts. Deixem refredar i passem un drap per a treure la calç. Etiquetem i cap al rebost. Vindran dies dolços.

Amb aquest post arribo al post 800. Dies i setmanes d'escriure, experimentar i explicar vivències. Espero que pugui continuar fins que el cos vulgui i la inspiració m'acompanyi. Sempre és un plaer trobar-me algú que des de l'altre costat de la pantalla em fa arribar els seus parers i salutacions. Gràcies a totes i tots que em seguiu i espero que ho continueu fent.

Ha vingut altres vegades al blog. I continuarà venint perquè m'agrada. A reveure, Jane.

Je m'appelle Jane, Jane Birkin


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada