dimecres, 31 de gener del 2024

Trufes de Chartreuse verd, un plaer adult



Que el Chartreuse és apreciat i consumit pels tarragonins no és cap secret. De fet, aquest licor es va elaborar a Tarragona des de 1903 fins a 1989. El seu edifici encara és un punt de referència a la nostra ciutat. I per què parlo avui d'ell? Vaig llegir fa uns dies un article a 'El País Semanal', del periodista Use Lahoz, que les existències cauen en picat i que els monjos cartoixans que el fan a Voiron, França, no volen augmentar la producció perquè el creixement per creixement no té sentit per a ells. A part de tot això, sembla que el canvi climàtic també és un factor important, ja que cada cop més es fa difícil trobar les herbes i plantes que s'empren en la seva elaboració.

Un licor que és molt apreciat als Estats Units i on les cocteleries l'usen en molts còctels, cosa que fa que comenci a faltar. Personatges com a Bruce Springsteen, Tom Waits, Tarantino, Frank Zappa, segons Lahoz, en són -o eren- consumidors sobretot del verd. I jo me'n vaig al meu llibre de capçalera per a quan preparo alguna recepta amb aquest licor, del que ja us he parlat altres vegades i que trobareu a l'etiqueta Chartreuse, La cuina del Chartreuse del cuiner David Solé Torné i editat per Arola Editors.

Aquest cop trio una recepta de la desapareguda Pastisseria Palau: unes trufes fetes amb el verd i que faran les delícies dels que tingueu a taula, això sí: que siguin adults. Unes trufes excel·lents.

Ingredients, (la meitat dels que consten al llibre)
 - 1/4 litre de nata 
 - 600 g de cobertura de xocolata (mínim 70% de cacau)
 - 125 ml de Chartreuse verd

Trenquem la xocolata a trossos petits i la posem en un bol. Seguidament, escalfem la nata fins que arrenqui el bull i l'afegim al bol amb la xocolata. Remenem fins que es fongui. Ara ja podem afegir el licor i ho deixem refredar. Guardem la barreja a la nevera, com a mínim un dia. Fem petites boles i les arrebossem en cacau en pols o amb fideus de xocolata. Les deixem al congelador fins al moment de consumir-les.



2 comentaris:

  1. Llegint i veient les imatges d'aquesta recepta de Trufes de Chartreuse Verd, m'has fet emocionar. Vull Felicitar-te doncs emana un Bon Gust i una Classe, tant en el redactat com en les fotos admirables i un Tarragonisme de lo mes genuí. La recordaré cada cop que cuini una Moqueca de Peixe com um toquezinho de malagueta. Josep.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Josep!
      Què tal per São Paulo? Ja m'agradaria compartir ara mateix una moqueca de peixe amb un toc de malagueta. I també una caipirinha.
      Moltes gràcies per passar aquí un cop més i deixar el comentari.
      Una abraçada des de la teva Tarragona estimada,
      Nani

      Elimina