Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans il·lustradores infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

divendres, 16 de maig del 2025

Torrades de sant Isidre



Ahir va ser sant Isidre. Tot i que no soc gaire entesa en sants, hi ha dates que es recorden per les seves tradicions i festes populars. Però aquest no n'és el cas. Fa uns dies us parlava de biblioteques, i d'allà en vaig agafar un llibre que em va cridar especialment l'atenció: El llegat de Rondissoni, Història i receptes del xef més influient de la Catalunya del segle XX, escrit pel professor de cuina, sommelier i periodista gastronòmic Manel Guirado i editat per Ara Llibres.

Del mestre Josep Rondissoni ja us n'havia compartit una recepta: els fetuccine a la Solferino, extreta del seu llibre Culinària, una petita joia que vaig comprar per cinc euros en una parada del mercat de carrer de la Catedral de Tarragona ja fa uns quants anys. L'acostumo tenir sovint entre mans, ja que m'agrada llegir com aquest cuiner  -deixeble d'un dels més grans xefs de tots els temps, Auguste Escoffier, i inspirador de molts cuiners actuals- escrivia i explicava com cuinar, amb un estil d'altres temps. 
Llibres com el d'en Manel Guirado ajuden a mantenir viu aquest llegat. Llegint-lo, em vaig trobar amb una recepta de torrades semblants a les de santa Teresa, però fetes al forn i sense oli, les torrades de sant Isidre. Al blog, de fet, hi podeu trobar altres versions: les rostes en tempura i Chartreuse groc i les brasileres rabanadas com leite de coco, torrades no tan tradicionals.
El llibre sobre Rondissoni és molt interessant, tant per les receptes com per reconstrucció, encara que limitada, de la seva vida. Va ensenyar a cuinar a centenars de senyores i minyones al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, i va impulsar una revista culinària pionera i avançada al seu temps: Menage. Com va dir en Manuel Vázquez Montalbán, 'Rondissoni era un mestre en el doble sentit de la paraula: el que en sap molt i sap transmetre-ho als altres'. I jo diria que en Guirado ha sabut llegir-lo i reinterpretar-lo molt bé. 

Ingredients,
 - unes bones llesques de pa blanc
 - llet
 - mantega
 - sucre
 - canyella en pols
 - un ou
 - pela de llimona
 - una branqueta de canyella

Preparació,
Escalfem la llet en un cassó. Quan comenci a bullir, hi afegim la pela de la llimona i la branqueta de canyella. Apaguem el foc i tapem el cassó. Deixem infusionar durant mitja hora.
Col·loquem les llesques de pa en una safata i les reguem amb la llet aromatitzada. Deixem que el pa l'absorbeixi completament. Després, amb molta cura (perquè estarà molt tou), el passem a una safata que pugui anar al forn i l'untem amb mantega. 
Pinzellem el pa amb l'ou batut i l'empolvorem amb sucre i canyella en pols. Enfornem a 200 ℃ i ho deixem fins que quedi daurat. En el meu cas, han estat 40 minuts.
Tot i que aquestes torrades acostumen a fer-se amb pa del dia anterior, vaig comprar expressament uns panets i els vaig partir per la meitat. He acompanyat les torrades amb unes maduixes del temps passades per la paella amb una cullerada de mel.
I si a casa sou tots adults, hi podeu afegir unes gotes del licor que més us agradi: donaran un perfum deliciós a les torrades.



2 comentaris:

  1. La recepta, es com...ho semblant ales torrades de Santa. Teresa. Aquestes van el forn.. I les Santes es fregeixen.. 🤔 Bones les dues.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, són les mateixes i desconec perquè es diuen de sant Isidre 🤔

      Elimina