Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans il·lustradores infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 2 de juny del 2025

De l'hort al plat, un mar i muntanya de sipionets i pilotetes



Si observem la natura, veurem que cada arbre, cada vegetal o qualsevol fruit de l'hort té el seu propi verd, amb una infinitat de tonalitats i matisos. Aquí, per exemple, el verd de les faveres no té res a veure amb el de les pesoleres. I el de la menta i el del coriandre que he collit per guarnir tenen, com era d'esperar, el famós verd menta.

Cuinaré les últimes favetes i pèsols frescos que queden. Ara toca esperar l'any vinent per tornar a gaudir-los i fotografiar les precioses flors que donen color a l'hort. Primer la llavor, després el planter, més endavant la planta, les flors i finalment els fruits. No em canso mai de fer-ne el seguiment. És així com gira la roda del temps, marcada per les estacions que ens dicten què tindrem a taula.

Som-hi. 
Avui farem un mar i muntanya d'allò més saborós. 
(Us recomano que poseu la música d'avui mentre llegiu el post. És una autèntica delícia).

Ingredients per 2/3 racions,
 - 1/4 kg de carn de porc trinxada
 - 1 ou
 - pa ratllat
 - sal i pebre
 - farina
 - 1/4 kg de sipionets
 - 1 ceba tallada a rodanxes fines
 - 2 alls tendres tallats a tires
 - 1 tomàquet ratllat o 4 cullerades de salsa de tomàquet
 - un raig de vi ranci
 - un raig de brandi
 - favetes fresques (o en conserva o congelades)
 - pèsols frescos (o en conserva o congelats)
 - oli d'oliva verge extra
 - 150 ml d'aigua
 - fulles de menta i coriandre per guarnir

Comencem fent les pilotes amb la carn, l'ou i el pa ratllat. Les salpebrem, les fem a mida de mossegada, les passem per farina i les fregim en una paella amb oli. Un cop cuites, les deixem escórrer sobre  paper de cuina i, un cop fredes, les reservem sense el paper.
En una cassola amb oli calent, fregim els sipionets. Un cop cuits, els retirem i reservem.
Aprofitant el mateix oli, hi sofregim la ceba. Quan comenci a estovar-se, hi afegim els alls tendres. Reguem amb un raig de brandi i un de vi ranci, i deixem coure uns minuts.
Afegim les favetes i els pèsols. Quan s'hagin estovat lleugerament, incorporem les pilotes i els sipionets.
Aboquem l'aigua i deixem a foc mitjà durant uns deu minuts.
Comprovem el punt de sal i llestos. Plat a taula.

Des que vaig descobrir la versió que Charles Aznavour va enregistrar amb el seu amic Michel Legrand de Les moulins de mon coeur, no puc parar d'escoltar-la. Aznavour, fill d'emigrants armenis, va néixer al barri de Sant-Germain-des-Prés a París, però mai no va deixar de sentir-se armeni. En aquesta versió, Legrand la vesteix amb aires d'Armènia.
Escolteu també Armenian Duduk Calm, de Kumbhaka, i entendreu d'on li venia la inspiració. Poesia pura.

Les moulins de mon coeur, Charles Aznavour
          ... Une pierre que l'on jette
                   dans l'eau vive d'un
                        ruisseau
                             Et qui laisse derrière elle 
                                  des milliers de ronds dans
                                       l'eau...

2 comentaris: