Quan vaig tenir a les mans el número 274 de la revista Cuina, la del mes de novembre, em vaig fixar en una recepta que portava vieires, també conegudes com a petxines de pelegrí, i sabia que la faria segur. Tot just n'havia comprat a la peixateria i les tenia al congelador.
I és que en el número de la revista hi surto amb la Cristina Serret, la convidada, que va venir a casa i li vaig preparar un Pastís de pomes de les Muntanyes de Prades. Em va fer molta il·lusió que pensés en mi per fer-li d'amfitriona. Com no podia ser d'altra manera, un pastís amb pomes del territori i la mar de bones.
M'agrada llegir abans de dormir, però hi ha dies que tinc el cap emboirat i prefereixo agafar una revista, i per aquests moments acostumo a tenir la Cuina del mes i mentalment vaig cuinant les receptes que hi surten. Per cert, la d'aquest mes de Nadal porta 50 receptes i serveix per esperar la que vindrà pel febrer.
Doncs, com us deia abans: em vaig fixar en la recepta que portava vieires i em va agradar perquè era una crema de carabassa (hortalissa que té una etiqueta pròpia al blog i on podeu trobar totes les receptes que en porten i que no són poques). Acompanya la recepta de la revista un article de la metgessa nutricionista i divulgadora Dra. Magda Carlas. Interessantíssim de llegir, ja que parla de quant de pes és recomanable perdre en una setmana. Un tema que no deixa mai de preocupar-nos, sobretot en aquests dies que mengem més del normal. Recomana que, al contrari del que prometen moltes dietes i mètodes, és millor aprimar-se a poc a poc, no més d'un quilo a la setmana, que és més que suficient. Acaba l'article amb un recordatori: que el més adient és pedre entre mig quilo i un quilo per setmana; que és normal no perdre el mateix pes totes les setmanes; que cal fer exercici i per últim, que la menopausa, alguns fàrmacs, l'estrès i algunes malalties dificulten perdre pes.
Les propietats nutricionals de la carabassa fan que sigui una hortalissa ideal per a perdre pes: una escassa aportació calòrica i sensació de sacietat. Les seves vitamines i propietats antioxidants són òptimes per la prevenció del càncer i malalties cardiovasculars i degeneratives. Un ingredient important per la regulació del trànsit intestinal. Consumim carabassa per a una vida saludable.
Aquí teniu la recepta, encara que he introduït algun petit canvi en la preparació.
Ingredients per a 4 persones,
- 1 carabassa mitjana
- oli d'oliva verge extra
- 1 ceba
- sal i pebre blanc
- brou vegetal
- 1 raig de crema de llet
- 6 vieires
Preparació,
Talleu la carabassa en 8 o 10 trossos i, sense pelar-la ni treure'n les llavors, coeu-la al forn, tapada amb paper d'alumini a 200℃, 90 minuts. Jo l'he posat sencera i sense llavors, tallant-li una tapa. He rentat les llavors en aigua freda, traient la mucositat que les cobreix, les he assecat amb paper de cuina i estès en una safata de forn, salant-les lleugerament. Quan la carabassa ha estat cuita, les he enfornat durant una hora, amb el forn apagat fins que les he vist lleugerament torrades i cruixents.
Un cop cuita la carabassa, la pelem.
Posem una cassola al foc amb un raig d'oli d'oliva i la ceba tallada a tires fines. Quan sigui transparent, hi afegim la carabassa i la coem a foc baix durant uns 20 minuts.
Afegim una mica de brou vegetal i salpebrem.
Ho triturem fins que quedi cremós i si cal, rectifiquem de sal i una mica més de brou. Un raig de crema de llet farà que tingui una textura més cremosa.
Saltem les vieires i les coem a la planxa amb un raig d'oli.
Servim la crema amb les vieires i unes pipes.
I fins aquí les receptes d'aquest any, tot desitjant que el 2024 ens porti benestar amb una taula ben saludable. Somiem amb petits somnis de què tot millorarà.
Dream a Little Dream, Zee Avi
... Sweet dreams 'til sunbeams find you
Sweet dreams that leave all worries behind you
But in your dreams, whatever they be
Dream a little dream of me...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada