Diu en Rubén Campos al llibre 'Cuinant les nostres emocions a foc lent',
'Quan estic als fogons és quan em trobo millor. Em poso el davantal i em passen tots els mals'.
I a mi em passa el mateix: doneu-me una bona música que m'acompanyi i temps i em puc oblidar del món. Puc passar-me hores i no em pesa, sobretot si després el resultat és l'esperat.
En Rubén és el xef del restaurant Rincón de Diego de Cambrils, al Baix Camp, i és un dels cuiners que han cedit una recepta pel llibre solidari destinat a contribuir amb voluntat i el compromís d'unir esforços a la millora de la salut mental de les persones. Les autores són sis psicòlogues de l'Àrea de Salut Mental de l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, de la Fundació Althaia, que és una Xarxa Assistencial i Universitària de Manresa, un centre de referència a la Catalunya Central d'atenció sanitària pública. Està editat per Parcir Edicions Selectes. Un llibre per llegir i cuinar a foc lent, com el títol, per poder digerir-lo tranquil·lament. El contingut és força interessant perquè cada recepta porta un conte, una temàtica i un recepta. Per exemple, en el cas del Rubén, el conte és Entrants, que no en faltin. La temàtica Apunts sobre... Requisits per a regular les nostres emocions eficientment i la recepta és la que comparteixo. Entre els cuiners podem trobar receptes força interessants i com diu en Toni Massanés, el director general de la Fundació Alícia, en el text participatiu, que el llibre resulta una combinació exquisida on els xefs cuinen emocions amb ingredients de proximitat tan notables com la generositat, la solidaritat o el compromís, tot per a ajudar-nos a viure millor. Només vull dir-vos que sigueu Sol Idàries i compreu el llibre per una bona causa.
Referent a la recepta que comparteixo he de dir que he fet algun petit canvi per tal que prepareu vosaltres amb el llibre a la mà (compreu-lo) l'original. El resultat és deliciós.
Ingredients per a dues racions,
salmorejo,
- 300 g de tomàquets madurs, uns tres de mitjans
- 30 g d'oli d'oliva verge extra
- 30 g d'oli de gira-sol
- 150 g de pebrot vermell
- 30 g de ceba tendra
- 1 gra d'all
- 100 g de patata cuita
- 1 rovell d'ou
- 30 g de pa
- 150 g de maduixes
- 1 cullerada de vinagre de xerès
- 8 g de sal
- 3 g de sucre
- 50 g d'aigua mineral
vinagreta,
- 2 anxoves
- 25 d'olives de Kalamata
- 25 g d'oli d'oliva verge extra
acabat del plat,
- 30 g de pernil ibèric
- 1 ou cuit esmicolat
- 6 llagostins cuits
- granes de magrana
Elaboració del salmorejo,
Fregir en l'oli de gira-sol el pa i l'all fins a daurar-los. Deixar refredar.
Seguidament, triturar tots els ingredients fins a aconseguir una textura cremosa, passar per un colador fi i reservar al frigorífic 3 hores.
Elaboració de la vinagreta,
Triturar tots els ingredients i reservar.
Acabat del plat,
Abocar el salmorejo al plat i guarnir-lo amb els llagostins, l'ou bullit, les granes de magrana i puntets de vinagreta.
De la recepta d'en Rubén Campos he fet alguna variació per adaptar-la als ingredients que tenia a casa i d'altres per posar-hi alguna cosa de temporada, com per exemple la magrana (m'ha sorprès de manera agradable el toc que li ha donat al salmorejo).
Esperaré amb moltes ganes tornar a tenir els tomàquets del meu hort per repetir-lo.
Vull agrair al Departament de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils que organitzessin una presentació tan original del llibre i també als xefs Rubén Campos i Arnau Bosch que varen servir l'original piscolabis preparat pels respectius restaurants que representaven. Tot un bon tancament de l'acte. I sobretot felicitar a les autores del llibre esperant que hi hagi moltes edicions més. Val la pena.
Sabor de pecado, Cesária Évora
😍😍😍
ResponEliminaLes fotografies del plat, m'encanten 😍
ResponElimina