Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimecres, 29 de gener del 2014

Cocada de abóbora, carambola e coco {no tabuleiro}


Els brasilers portem la percussió a dins. Estimem la música. Al Brasil hi ha unes quantes cançons que esdevenen himnes nacionals i que tothom coneix i canta. Una d'elles és No tabuleiro da baiana. Tabuleiro és una safata que pot ser metàl·lica per a cuinar. Però el més conegut és de les baianes, que és de fusta i on s'exposen els menjars que elles venen pel carrer. En un viatge a Bahia vaig poder tastar autèntiques delícies que podríem trobar en qualsevol restaurant amb estrelles. Cocada, vatapá, acarajé, carurú, acaçá, mungunzá,... plats que m'agradarà compartir alguna vegada.
Aprofitant que encara em queda carabassa, he fet un dols amb coco i una carambola (és un fruita amb molta vitamina C), que tant podeu trobar a Bahia, a Rio de Janeiro o en qualsevol altre part del país.
Per a unes 15 racions, no patiu si en sobra perquè es guarda bé al frigorífic uns quants dies,

Necessitarem:
 - 1 carambola pelada
 - 1 kg de carabassa pelada i a trossos
 - 1/2 kg de sucre
 - 1 pal de canyella
 - 5 claus d'olor
 - 1/4 kg de coco ratllat

Farem:
Courem la carabassa i la carambola al vapor fins que estiguin tendres.
En una cassola al foc hi posarem el sucre, la canyella, els claus, la carabassa i la carambola.
Anirem remenant fins que comenci a bullir i quedi ben brillant.
Traiem del foc i afegim el coco, tornant a posar-ho al foc i remenant fins que torni a bullir.
Podem servir amb gelat de vainilla.
Si us queda espès podeu fer boletes i guarnir-les amb un clau d'olor (podeu veure com ho vam fer amb els dolços de carabassa i també de pastanaga, però d'una altra manera). La d'avui queda més amorosa. Hauria d'haver quedat encara més, perquè es fa amb coco natural ratllat i el que he trobat era massa sec i s'ha begut bastant el sucre líquid.

No tabuleiro da baiana... tem! Una de les artistes que més va popularitzar el personatge de les baianes va ser Carmen Miranda. La podeu sentir en una gravació de l'any 1936, o una versió fantàstica de l'estimat João Gilberto.

... no tabuleiro da baiana tem vatapá, oi carurú, mungunzá oi, tem umbu pra ioiô...
... no coração da baiana tem sedução, canjeré, ilusão, candomblé, pra você...

12 comentaris:

  1. Tot i que he nascut aquí, m' he criat escoltant i estimant la MÚSICA BRASILEIRA; raó... doncs perque el meu germá que hem porta deu anys era un fanatic d'ella i la posaba amb discos de vinil y cassetes posteriorment. Tinc un bon repertori d'aquestes peçes començan per l'Astrid i acaban per Toquinho; aixis es que adoro aquestos sons tan peculiars i plens de vida.
    EL TEU DOLÇ UNA DELÍCIA A TENIR EN COMPTE...
    Bon dijous maca :)))

    ResponElimina
  2. Caram i la carambola te l'has portat d'allà? Perque pinta molt be aquesta recepta i estaria molt be poder probar-la. M'han agafat ganes d'anar-hi amb la passió que en parles. Petonets

    ResponElimina
  3. Unes postres super originals! Es menja fred, oi?
    M'encanta descobrir receptes d'altres llocs... que ric i divers és el món!

    ResponElimina
  4. superbonic aquest postre!!!! Al final vas fen coses amb la supercarbassa eh???
    Coco, carbassa, clau, canyella...aixó es una bomba de sabors!
    M´ha agradat força tota la explicació, i ja saps m'encanten les receptes d'altre cultures... i ja m'estic imaginant a la meva Nani amb els plàtans al cap fent balls per la seva cuina mentre el seu marit se la mira embelesat des de el marc de la porta....ains.......

    ResponElimina
  5. M'agrada l'aire fresc que porten les tves receptes d'altres llocs, és com obrir una finestra al món... Unes postres plenes de sabors. Això sí, mai he vist una carambola. Petons.

    ResponElimina
  6. Un viatje sense sortir de casa amb olors i sabors de llocs desconeguts..
    I quines coses més bones estás preparant amb la carbassa gegant!
    Petons,
    Palmira

    ResponElimina
  7. Com diu Palmira un viatge sense sortir de casa :)

    ResponElimina
  8. M'encanta quan amb les teves receptes ens portes de viatge! Bon cap de setmana!

    ResponElimina
  9. Quina recepta més exòtica! fa molt bona pinta!! Feliç cap de setmana!

    ResponElimina
  10. Aquella carabassa que tinc per la nevera....
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  11. Nani, sempre em sorprens!! :-) Quina bona manera de menjar carbassa!! Petons

    ResponElimina
  12. Una copa molt energètica i exotica!! Petonets!

    ResponElimina