Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

divendres, 4 de maig del 2018

Amb Alex Atala, anem a Paraty


Existeix el paradís? Jo n'estic segura. I a més sé on està i com es diu: Paraty. A part de la seva arquitectura colonial, que manté des de la seva fundació l'any 1667, forma part també de la gran reserva brasilera Mata Atlàntica o bosc atlàntic que emmarca les seves platges. I vet aquí que mirant un reportatge d'un dels meus cuiners preferits, l'Alex Atala el xef propietari del restaurant DOM de São Paulo, vaig descobrir que hi anava molt a cuinar. Així que un cop més vaig dirigir-me al meu arxiu fotogràfic i vaig cercar a veure què hi tenia.
De la ciutat podeu veure que és una meravella, ideal per a badar i conèixer el seu entorn. Del cuiner us puc dir que després d'una època fosca va trobar el sentit de la vida en un somni. Li agrada gaudir de la natura i es preocupa per l'ecosistema. Però la seva filosofia és de protegir també les persones. Diu que som una petitíssima i minúscula part de la natura. Viatja tot sovint a l'Amazones on cultiva una gran quantitat de vitxos (xili), al poble dels Baniwa, sense malmetre la natura. Els ensenya a cultivar el pebre i amb això dóna feina. Tots els ingredients que descobreix allà després els utilitza al seu restaurant. Entre ells la menta piperita. Diu que troba ingredients increïbles cultivats per persones increïbles. La seva cuina és una reinterpretació de la brasilera, a la que cuida amb una interpretació cultural i moderna dels plats més tradicionals. I amb els seus plats vol mostrar el sabor del Brasil. Li agrada molt cuinar amb flors. Diu que una planta té un cercle: una llavor cau a terra i es transforma en una planta i aquesta dóna flors. I la flor és el moment que vivim, el moment més bonic del cercle de la vida. I jo, com cada any, espero les borraines de la vora del camí i per això guarneixo el plat amb elles i unes ravenisses que també trobo. Avui només les utilitzaré per a guarnir perquè no tenia a mà d'altres. Per a donar color al plat i perquè estem a maig, el mes de les flors. Amb les borraines, o borratges, ja vaig fer uns bunyols que queden molt bons. Les ravenisses les podeu posar en una amanida.  Cuinaré un arròs negre però m'hauria agradat que fos com el que va trobar Atala a l'Amazones. Jo només he pogut comprar un que no és brasiler però que m'ha agradat força. I el prepararé com s'acostuma a cuinar al Brasil. Canvio l'aigua per un caldo de verdures. Apa, fem la mise en place, que al xef li agrada dir que aquesta comença a la natura.

Ingredients:
 - arròs negre, 1 tassa per persona
 - 2 alls esmicolats
 - oli d'oliva verge extra
 - caldo natural de verdures Aneto
 - sal i pebre

Com el preparo:
En una paella amb oli d'oliva calent hi posem l'arròs, que haurem rentat prèviament, amb els alls esmicolats i donem un parell de tombs perquè se sofregeixin.
Seguidament hi tirem 2,5 tasses de caldo per cada una d'arròs.
Quan bulli, salpebrem al gust i deixem coure durant 30 minuts a foc molt lent.
Un cop cuit, deixem reposar 10 minuts abans de servir.
He de dir que l'he cuinat d'aquesta manera pel tipus d'arròs que he fet servir i així ho indica l'embalatge.
Si feu servir un arròs normal, amb uns 13 minuts de cocció en tindreu prou.
A l'hora de servir ho he fet amb un caldo de fesols negres, ja que el dia abans havia fet feijoada i amb les sobres (sempre en faig de més) he fet un puré, tot traient les carns que portava.
He posat l'etiqueta vegana i vegetariana per l'arròs negre.

De Paraty ja havia fet un altre post, que per si el voleu veure, el teniu aquí: orada farcida al forn.

Pérola negra, per Natiruts o pel seu autor Luiz Melodia. Les dues versions són precioses.

6 comentaris:

  1. Quina manera més ideal de viatjar gràcies a la cuina i amb aquestes fotos tan fantàstiques!
    Petons i bon cap de setmana,
    Palmira

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Palmira, moltes gràcies pel comentari.
      Un petonàs,
      Nani

      Elimina
  2. Quin reportatge més maco, Brasil és un gran país, llàstima que només he fet turisme a Natal i voltants, em va encantar !!, el menjar boníssim, la gent fantàstica (tú ets la millor mostra).

    Gràcies. Bon cap de setmana !!


    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Lourdes,
      La situació actual de Rio de Janeiro no permet anar-hi per turisme. Jo que m'ho conec molt bé et puc dir que és una llàstima perquè és preciós. I tot el seu entorn. M'enyoro molt però haurem d'esperar temps millors.
      Una abraçada.

      Elimina
    2. Estic convençuda que aquest arròs te mil gustos i acompanyat del paisatge i la música, deu vegades millor

      Elimina