Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dissabte, 28 d’octubre del 2023

Puré de moniato, formatge i ceps, la tardor a taula



A la primavera vaig plantar tres moniateres per primer cop. Acostumo a anar a comprar el planter al mercat de carrer de Valls i quan em poso a la cua escolto, dissimuladament, com els altres clients -que jo veig amb experiència- parlen de què compraran i s'expliquen com ho faran i com els ha anat en collites anteriors. Quan vaig sentir que el pagès de davant meu comprava moniatos en gran quantitat, també en vaig voler, però només em vaig atrevir a agafar-ne tres.

Vaig preguntar quan els podria treure i em van dir que quan les fulles tinguessin color de tardor, abans de Tots Sants. I així ho he fet. N'han sortit uns quants, petits, però boniquets. L'any vinent en tornaré a comprar. Uns quants més.
Temps de tardor, temps de moniatos. 

Ingredients per a quatre racions,
 - 200 g de moniato pelat i tallats a daus
 - 150 g de formatge ratllat, preferentment parmesà
 - 150 ml de llet
 - 50 ml de nata líquida
 - sal i pebre
 - 8 ceps mitjans
 - oli d'oliva verge extra

En una paella amb oli d'oliva, passem els ceps i els salpebrem.
En trossegem quatre i els altres quatre els deixem sencers. Reservem.
Bullim el moniato en aigua fins que veiem que està tendre i escorrem.
En un cassó els barregem amb el formatge, la llet, la nata i els ceps trossejats. Ho coem a foc mitjà durant un parell de minuts, tot aixafant-ho bé, fins que sigui una crema fina. Posem a punt de sal i pebre.
Si cal i ho volem més fi, afegirem una mica més de llet. Si ho volem amb més textura, menys llet.
Ho podem servir com a entrant o si és més espès, per acompanyar una carn.
Guarnim amb un cep sencer.

Susanna, Adriano Celentano 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada