Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimarts, 31 d’octubre del 2023

Ja tenim aquí l'oli nou de la DOP Siurana



Que l'oli d'oliva té un paper important a la meva cuina, no ho dubteu. En gasto i molt, però de les coses que més m'agraden i espero amb ganes és l'arribada de l'oli nou, el de la primera premsada. Agafar una llesca de pa i sucar-lo, uns granets de sal i 'voilà', una exquisidesa i un regal per al paladar.

Entre oliveres al terme de Vimbodí, a la Conca de Barberà, ahir es va presentar la collita 2023-2024 de la DOP Siurana. Em va emocionar veure des de l'aire els camps cuidats com a jardins, amb oliveres i altres cultius, un paisatge indescriptible que de bon matí tenia boira matinera que el cobria. A la llunyania s'alçava el Castell de Milmanda, situat sobre assentaments primitius ibers, grecofenicis i romans, a dos quilòmetres del Reial Monestir de Santa Maria de Poblet. Terra de bons vins i bons productes agrícoles, com els que van ser servits durant l'esmorzar amb oli nou i productes DOP/IGP i de proximitat, entre ells Formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya, Pa de Pagès Català, Avellana de Reus i vins del territori i seguit d'un tast guiat del primer oli a càrrec del Panell de Tast Oficial d'olis verges de Catalunya. Posteriorment, es va fer la presentació i nomenament del padrí de la collita 2023-2024, que enguany ha sigut el Dr. Eduard Escrich, oncòleg i professor a la Facultat de Medicina de la UAB, amb un extens currículum tal com va ser llegit per la seva antecessora com a padrina, l'Ada Parellada. Cuinera prou coneguda i que ha fet bandera de tenir l'oli d'oliva verge extra com a un excel·lent líquid de salut i benestar. Del Dr. Escrich cal dir que ha escrit el llibre 'Aceites de Oliva y Salud' sobre els beneficis del suc natural de les olives i que presidirà la Jornada 'Oli i salut', que tindrà lloc el dia 9 de novembre a l'Aula Magna de la Facultat de Medicina de la Universitat Rovira i Virgili a Reus. Les inscripcions són obertes. 

La part poètica i detallada la posa la Ruth, com sempre:

És inevitable que les aromes exuberants de l'oli nou ho impregnin tot el dia que se'n presenta la collita. Però el desànim batega de fons. Segona campanya amb producció curta, gairebé la meitat de la mitjana anual. Per bé que el tast d'oli d'oliva verge extra (oove) DOP Siurana s'enlairi en un globus de la Federació DOP-IGP que posa de manifest la seva riquesa i qualitat, l'emergència climàtica i la regressió de la pagesia no ho estan posant fàcil al cultiu de l'olivera. Sequera, altes temperatures, trossos sense relleu... Les adversitats climàtiques manen. Els preus de l'oove, per l'aire. Però el valor organolèptic és excel·lent una anyada més. La textura de l'oli nou és harmònica i fruitada primer i s'acaba amb un accent amarg deliciós. Abraça moltes harmonies gastronòmiques. Però el més important és que salva paisatges i fa salut.


Cal remarcar que és molt important tenir en compte els avantatges de consumir l'oli d'oliva verge extra sobre la nostra salut, però que és molt més important per a la prevenció de malalties, especialment el càncer de mama. I que la nostra dieta inclogui productes de proximitat i temporada serà primordial per al futur de la nostra pagesia i que està a les nostres mans que aquest futur sigui millor.

Gràcies, DOP Siurana per la feina que feu. 



Il faut savoir, Charles Aznavour & Johnny Halliday


2 comentaris:

  1. Esperant posar-lo als plats que ens inspires ❤️

    ResponElimina
    Respostes
    1. I un plaer trobar-nos en llocs amb encant. Una abraçada, Sara.

      Elimina