Preparar una recepta implica pensar si ha de portar acompanyament, què es pot cuinar i com. Això m'ha passat amb el pollastre d'avui: ha quedat boníssim, però l'arròs també hi ha jugat un paper destacat, acompanyat d'uns espàrrecs acabats de collir. I què dir del vi! En resum, un àpat rodó i compartit amb molt bona companyia.
Un dinar de diumenge per cuinar tranquil·lament mentre fem altres coses per casa, llegim la premsa del dia, escrivim, o simplement gaudim del moment.
Ingredients per al pollastre,
- 1 pollastre sencer, aquest pesava 1,600 kg,
per a la salmorra,
- 3 litres d'aigua
- 300 g de sal
- 300 g de sucre
- 1 cullerada (postres) de llavors de mostassa
- 1 cullerada (cafè) de pebre negre en gra
Posem l'aigua en una olla amb tots els ingredients i ho portem a foc fort, remenant fins que la sal i el sucre es dissolguin. Deixem refredar i hi submergim el pollastre durant un parell d'hores. Després, l'esbandim, l'assequem amb paper de cuina i el col·loquem sobre una reixa dins la safata que anirà al forn. Ho preparem el vespre i ho deixem reposar tota la nit a la nevera.
L'endemà, traiem el pollastre i li introduïm una llimona tallada en quatre i una cullerada de mantega. Preparem el vernís amb,
- 1 cullerada generosa de mel
- 50 g d'oli d'oliva verge extra
- 1 cullerada sopera de mostassa
- 1 culleradeta de sal
- 1 culleradeta de pebre vermell dolç
- 1 culleradeta de comí molt
- 1 culleradeta d'ast, una espècia de Corbella
Barregem tots els ingredients i pinzellem el pollastre amb la meitat de la barreja, col·locant-lo amb la part carnosa cap amunt. Enfornem al forn preescalfat a 125 ℃ durant una hora i mitja. Després el girem, el tornem a pinzellar i el deixem una hora i mitja més. Finalment, el girem una altra vegada, l'acabem de cobrir amb el vernís restant i l'enfornem 30 minuts més a 190℃ . Si disposem d'un forn amb vapor, podem aplicar un vapor moderat en aquesta fase final per aconseguir una pell cruixent i una carn tendra i melosa.
Per l'arròs pilaf,
- 150 g d'arròs llarg
- 1/2 ceba mitjana tallada finament
- 50 g de mantega
- 40 cl de brou de carn
Posem 30 g de mantega en un cassó i hi sofregim la ceba fins que quedi transparent. Afegim l'arròs i l'ofeguem lleugerament durant un parell de minuts tot remenant amb la ceba. Hi aboquem el brou ben calent i ajustem el punt de sal. Passats uns cinc minuts de cocció, tapem el cassó i l'enfornem a 180℃ durant uns 15 minuts. Un cop cuit, repartim la mantega restant a dauets per sobre i remenem suaument amb una forquilla. Aquest arròs queda exquisit i el faig sovint. Acompanyarà perfectament el pollastre juntament amb els espàrrecs, que simplement passarem per la planxa amb un raig d'oli d'oliva verge extra i una mica de sal i pebre.
Del vi us diré que La Joaquina és un vi blanc singular que ens transporta a la història i l'essència del Priorat. Elaborat pel celler Vall Llach a partir de varietats antigues de Porrera, com l'escanyavella, una raresa recuperada que aporta una identitat única a aquest vi. La seva criança de tres mesos en gerra de fang li confereix una textura sedosa i una expressió autèntica del territori. Aquest vi és també un homenatge a moltes dones de Porrera, com la Joaquina, que han fet possible la preservació de les vinyes centenàries i la transmissió del llegat vitivinícola del Priorat. A més del seu caràcter excepcional, La Joaquina té un vessant solidari: part dels beneficis es destinen a projectes socials per a la gent gran del poble, reforçant el vincle entre el vi, la terra i la seva gent.
Altres suggeriments amb pollastre: Cuixetes de pollastre arrebossades, Pollastre Nora Walker, Rotlles de pernil cuit i pollastre (com m'agraden aquestes fotos), Pollastrons farcits de dàtils i més si remeneu per aqui.
I'm in Love, Ayo
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada